Guvernul continuă digitalizarea serviciilor. Șase autorizații și certificate nu vor mai fi obligatorii pentru antreprenori

Șase autorizații și certificate nu vor mai fi obligatorii pentru antreprenori. Astfel, serviciile publice prestate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, Centrul Național de Acreditare din Moldova și Institutul Național de Metrologie vor fi digitalizate. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv. În același timp, unele servicii vor fi prestate în mod pro-activ sau chiar eliminate.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Respectiv, pentru ANRCETI se digitalizează două servicii – eliberarea permisului tehnic pentru utilizarea stațiilor de radiocomunicații și depunerea notificării de către persoana fizică sau juridică care intenționează să furnizeze servicii poștale.”

În același timp, alte două servicii publice catalogate, în prezent, drept autorizație obligatorie vor fi simplificate la Centrul Național de Acreditare din Moldova și Institutul Național de Metrologie. Potrivit oficialului, acestea vor fi înlocuite prin notificări.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „La MOLDAC se permite digitalizarea eliberării actului de acreditare a organismelor de evaluare a conformității care nu va mai fi un act permisiv obligatoriu pentru antreprenori și va fi prestat digital prin platforma MOLDAC. La INM se operează modificări în lista actelor permisive eliberate de INM. Astfel, se exclude din lista autorizațiilor obligatorii pentru antreprenori, păstrând însă posibilitatea solicitării digitale a certificatului de aprobare de model și a buletinului de verificare metrologică și alte modificări care sunt propuse în acest proiect.”

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, inițiativa de adaptare a cadrului normativ face parte din planul de digitalizare a 75 la sută a serviciilor de care beneficiază mediul de afaceri, până la finele anului 2024, și prestarea a 100 de procente de servicii publice în format digital, până în 2030.