Republica Moldova va stoca aproximativ 15 la sută din consumul mediu anual de gaze naturale, dintre care peste 30 la sută vor constitui stocuri de securitate. Două hotărâri, în acest sens, au fost aprobate de Executiv, în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale a țării noastre în caz de situații excepționale.
Victor PARLICOV, ministrul Energiei: „Noi continuăm să creștem nivelul de securitate energetică în conformitate cu regulamentele Uniunii Europene și propun atenției dumneavoastră o hotărâre de Guvern care vine să crească nivelul de stocuri de securitate a gazelor naturale la opt la 10 zile de iarnă. În baza calculelor cu privire la consumuri, asta ar însemna, în mod fizic, pentru anul acesta, cu 1,5 milioane, doar, de metri cubi suplimentar .Trebuie să mai achiziționăm pentru a le stoca.”
Societatea pe Acțiuni „Energocom” a fost desemnată întreprindere responsabilă de încheierea acordurilor și a contractelor necesare cu operatorii instalațiilor de stocare și va ține evidența separată a tranzacțiilor încheiate în legătură cu crearea și menținerea stocurilor de securitate.
Victor PARLICOV, ministrul Energiei: „Tot în această ordine de idei, propun să desemnăm, prin hotărârea de Guvern, „Energocom” în calitate de operator al acestor stocuri. El a fost deja desemnat pentru stocurile precedente, respectiv continuă să-și exercite rolul de operator al stocurilor de securitate.”
La rândul său, premierul Dorin Recean a menționat că autoritățile vor continua eforturile privind asigurarea securității energetice a țării noastre.
Dorin RECEAN, prim-ministru: „Republica Moldova a devenit independentă energetic pe dimensiunea de gaze naturale și vom continua acest efort pe tot spectrul de resurse energetice. La fel, este important să lucrăm intensiv la sporirea eficienței energetice și a economiei energiei.”
Potrivit calculelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, prezentate Ministerului Energiei, cantitatea totală necesară pentru stocarea gazelor naturale constituie peste 149 de milioane m3. Dintre acestea, aproximativ 47 de milioane m3 reprezintă stocuri de securitate, ceea ce constituie echivalentul a 10 zile de consum de iarnă. Anterior, stocurile de securitate acopereau opt zile de consum intern. Volumele de gaze vor fi achiziționate până la data de 1 octombrie a fiecărui an calendaristic și vor fi stocate în depozitele din țări părți ale Comunității Energetice sau din statele membre ale Uniunii Europene.