Guvernul a aprobat noi modificări la Codul Muncii. Una dintre prevederi prevedere ține de introducerea concediului social neplătit

Copiii vor fi mai protejați de exploatarea prin muncă, iar salariații vor putea beneficia de un nou tip de concediu social. În acest sens, Guvernul a aprobat un șir de modificări la Codul Muncii și Codul Contravențional. Astfel, potrivit proiectului, la împlinirea vârstei de 15 ani, persoanele vor putea fi angajate doar pentru prestarea unor munci ușoare, care nu afectează securitatea, sănătatea și dezvoltarea acestora.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Prima fiind diminuarea fenomenului de exploatare prin munca copiilor. Proiectul oferă mai multă claritate cu privire la muncile ușoare și introducerea contravențiilor în utilizarea muncii copiilor în mediul de muncă informală.”

În același timp, documentul vine cu îmbunătățiri ale procesului de organizare a muncii în schimburi și oferă mai multe oportunități de angajare în câmpul muncii a femeilor gravide, a celor care au născut de curând și a celor care alăptează.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Totodată, proiectul oferă o claritate mai mare și simplifică unele procese de muncă precum ar fi: munca în schimburi și procesul de atragere la muncă suplimentară a salariaților.”

O altă prevedere ține de introducerea concediului social neplătit, cu o durată de cinci zile lucrătoare.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Proiectul propune complementarea Codului Muncii cu un articol nou care prevede că salariații vor putea beneficia de un concediu neplătit cu o durată de cinci zile lucrătoare, într-un an calendaristic, pentru îngrijirea unei persoane care locuiește în aceiași locuință cu salariatul. Deci, odată cu aprobarea acestui proiect vom avea un nou tip de concediu social care este neplătit pentru salariați.” 

Proiectul urmează a fi transmis Parlamentului spre aprobare.