Guvernele ar trebui să intensifice investițiile publice, spune FMI

Guvernele ar trebui să intensifice investițiile publice, pentru a-și spori economiile, după șocul masiv din cauza pandemiei coronavirusului, a declarat luni Fondul Monetar Internațional (FMI).

Economia globală, a fost grav afectată de criza sănătății, sectorul serviciilor oprindu-se, mulți oameni se tem de locurile lor de muncă și guvernele se confruntă cu creșterea nivelului datoriilor.

FMI, a prezis în iunie o contracție de 4,9% în PIB-ul global (produsul intern brut) pentru 2020 – dar scăderea ar putea fi chiar mai mare, deoarece multe guverne se confruntă, la momentul dat, cu un al doilea val de infecții. Acum, FMI solicită guvernelor să crească investițiile publice, pentru a ajuta la redresarea economică și la crearea locurilor de muncă.

„Pentru economiile de piață avansate și în curs de dezvoltare … Creșterea investițiilor publice, cu 1% din PIB, în aceste economii, ar crea 7 milioane de locuri, de muncă și între 20 de milioane și 33 de milioane, de locuri, de muncă în general, având în vedere efectele macroeconomice indirecte”, a spus fondul într-un capitol al celui mai recent monitor fiscal publicat.

Calculând „efectele amplificatoare ale investițiilor publice ”în perioadele de mare incertitudine, FMI a spus că creșterea investițiilor publice cu 1% din PIB „ar putea întări încrederea în redresare și crește PIB-ul cu 2,7%, investițiile private cu 10% și ocuparea forței de muncă cu 1,2 la sută”, doar după doi ani, asta în cazul „dacă investițiile sunt de înaltă calitate și dacă poverile datoriilor publice și private existente, nu slăbesc răspunsul sectorului privat la stimul”.

Când guvernele își intensifică investițiile publice, acestea își semnalează „angajamentul față de creștere și stabilitate” și asta tinde să stimuleze și investițiile private, a adăugat FMI.

Pentru țările cu acces ușor la finanțare, „împrumuturile pentru finanțarea investițiilor publice de bună calitate vor fi o strategie eficientă, deoarece scăderea globală a ratelor dobânzilor a stabilit o bară mai mică pentru ca proiectele de investiții să fie benefice”, a spus FMI.

Națiunile care se luptă să împrumute finanțe, ar trebui să planifice o creștere treptată a investițiilor publice și ar putea avea nevoie să realoce cheltuielile curente sau să găsească noi surse de venituri, a declarat director general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva.

Unde ar trebui să meargă banii?

FMI, a sugerat că ar trebui să se aloce mai mulți bani pentru îngrijirea sănătății, locuințe sociale, digitalizare și protecția mediului.

FMI, a adăugat că investițiile în infrastructura digitală vor fi „esențiale”, astfel încât guvernele să poată promova distanțarea socială, reducând în același timp decalajul digital din societățile lor.

„Chiar și cu distanțarea socială, investițiile publice sunt fezabile și pot fi realizate rapid dacă guvernele fac patru pași”, a spus FMI.

Acestea includ investiția imediată în întreținere; revizuirea și reluarea proiectelor promițătoare; accelerarea proiectelor, în curs de desfășurare, pentru a le duce la bun sfârșit în următorii doi ani; și începând să planifice noi proiecte aliniate cu prioritățile lor post-criză.

Sursă informație: https://www.cnbc.com/2020/10/05/imf-coronavirus-recovery-public-investment-could-create-millions-of-jobs.html