Gutui românești, pe cale de dispariție: producția a scăzut de 25 de ori

Producția de gutui românești a scăzut drastic în ultimul an, livezile fiind grav afectate de focul bacterian. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2023, s-au recoltat de 25 de ori mai puține gutui decât în anul precedent. Fructele românești au devenit o raritate pe piață, fiind înlocuite de gutui importate din Turcia și Grecia, transmite agrointel.ro.

Boala cunoscută sub numele de foc bacterian, cauzată de bacteria Erwinia amylovora, a devastat livezile din România, afectând trei sferturi din pomii de gutui din anumite zone. În Tulcea, de exemplu, din cei 5 mii de pomi, majoritatea au fost afectați, producția scăzând de la zeci de tone la doar câteva.

În localitatea Bălăceanu, județul Buzău, efectele focului bacterian, combinate cu seceta, au redus calitatea fructelor rămase, multe dintre ele fiind mici și deteriorate. Specialiștii atrag atenția că boala poate distruge complet pomul în doar câteva luni de la apariția infecției.

Potrivit sursei, pe piață, prețul gutuilor românești a crescut semnificativ, ajungând la 10-12 lei pe kilogram, dar din cauza aspectului neatractiv, ele sunt cumpărate mai mult pentru conserve și murături. Fabricile de gemuri și compoturi au început să importe gutui, în principal din Turcia și Polonia.