Grâul s-a catapultat la peste 400 de euro
Cerealele sunt extrem de rare pe piața mondială și comerțul global este perturbat. Și în Europa, tot mai multe țări sunt acum preocupate de aprovizionarea cu cereale. Prețurile grâului, porumbului și orzului continuă să crească. Din ce în ce mai multe țări impun restricții comerciale pentru că se tem de lipsa alimentelor, informează agrimanet.ro.
Pe piața europeană futures, prețurile grâului au crescut cu 100 de euro în doar 10 zile. Uneori, prețurile au depășit pragul de 400 de euro în creștere semnificativă săptămâna trecută și au fluctuat extrem de puternic. Comerțul fizic s-a oprit complet în multe regiuni.
Grâul a fost cotat vineri la 393,75, iar porumbul la 350 de euro pe tonă.
Tot mai multe țări sunt acum preocupate de aprovizionarea cu cereale . Ungaria a interzis toate exporturile de cereale cu efect imediat, a declarat vineri ministrul Agriculturii Istvan Nagy. În același timp, alți mari exportatori europeni, cum ar fi Bulgaria, intenționează să-și refacă rezervele de cereale și să cumpere suficiente cereale de la fermierii locali pentru a satisface nevoile interne cu un an în avans.
Este vorba despre protejarea împotriva riscurilor invaziei Ucrainei de către Rusia și a volatilității extrem de ridicate pe piețele de cereale, au spus autoritățile bulgare. Bulgaria este de fapt un exportator major și, la fel ca România, Rusia și Ucraina, își transportă cerealele pe Marea Neagră. Țara intenționează acum să cumpere aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu din cele aproximativ 3 milioane de tone aflate în prezent în silozurile țării și, prin urmare, ar putea limita exporturile de grâu până când vor fi făcute achizițiile planificate, relatează agenția de presă Reuters.
Marea Neagră: 80 de nave cu cereale sunt blocate
Analiștii ucraineni de la APK-Inform estimează cantitatea de grâu neexportată încă din Rusia și Ucraina la un total de 13,4 milioane de tone. Potrivit estimărilor AKP-Inform, țările exportatoare importante vor avea dificultăți în compensarea unui deficit atât de mare de grâu pe piața mondială.
Estimările preliminare sugerează că principalii exportatori pot adăuga 1,5 până la 3 milioane de tone la oferta globală de grâu, dar acest lucru nu este suficient pentru a compensa penuria de grâu din Marea Neagră, spun analiştii ACP.
„Astăzi sunt 80 de nave comerciale străine în porturile maritime ucrainene. Nu pot părăsi porturile. Manipularea mărfurilor în porturi s-a oprit aproape complet”, – se spune în mesajul transmis de Ministerul Infrastructurii din Ucrainei. În plus, coridoarele de transport din Marea Neagră și Marea Azov sunt închise. Autoritățile se oferă însă să redirecționeze transporturile către porturile dunărene Ust-Dunaisk, Izmail și Reni, care încă funcționează.
Europenii au puțin grâu în plus
Comercianții de cereale spun că Bulgaria este de fapt unul dintre exportatorii de grâu ai Uniunii Europene, ceea ce ar putea înlocui o parte din exporturile pierdute din Ucraina și Rusia. Teoretic, livrările de înlocuire ar putea veni și din Franța, România, Germania, Polonia, Ungaria și țările baltice.
Dar mulți mari exportatori europeni că nu mai au „cantități suplimentare” – cu alte cuvinte, depozitele sunt aproape goale. USDA se așteaptă ca UE în ansamblu să aibă cel mai scăzut stoc final din ultimii 5 ani – 9,9 milioane de tone, comparativ cu 10,9 milioane de tone în 2020/21 și 13,1 milioane de tone în 2019/20.
SUA se află, de asemenea, la cele mai scăzute stocuri din ultimii 5 ani.
În Canada, stocurile finale vor scădea de la 5,7 milioane de tone sezonul trecut la 3,1 milioane de tone în 2021/22. Astfel, doar Australia, India, Argentina și Kazahstan pot compensa cel puțin parțial lipsa de aprovizionare din Marea Neagră, spun analiștii.
Ucraina: Campania de primăvară a fost masiv perturbată
Campania de primăvară din Ucraina va fi limitată în acest an din cauza invaziei rusești și a posibilelor penurii de combustibil și semințe care ar urma, raportează analiştii APK-Inform.
„ Acei fermieri cu care APK-Inform a putut să comunice și-au manifestat disponibilitatea de a desfășura lucrări de teren”, se arată într-un raport. În circumstanțele actuale, o parte din combustibilul folosit în agricultură va fi cedat armatei. Fermierii mai raportează că lanțurile de aprovizionare cu produse de protecție a culturilor, îngrășăminte și semințe au fost întrerupte ca urmare a operațiunilor militare.
„Cu toate acestea, fermierii spun că încearcă să meargă la câmp de îndată ce se ivește o oportunitate”, a spus APK-Inform. Ucraina începe de obicei semănatul de primăvară la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie.