Grâul, aurul agriculturii. Tot ce trebuie să știți despre roada din acest an

Pentru ca roada să fie una bogată, este necesar ca și condițiile climaterice să fie favorabile. Astfel, agricultorii investesc și în substanțe sănătoase și hrănitoare, pentru a ajuta planta să se dezvolte și să crească ferită de orice pericol climateric sau de natura animală.

Gheorghe Strelciuc, producător agricol, s. Pohoarna, r. Șoldănești:“Datorită condițiilor climaterice din primăvară și hrana oferită suplimentar toamna și iarna, suntem foarte mulțumiți în comparație cu anii precedenți. Roada în mediu pe gospodărie este mult mai bună decât anii precedenți, deoarece s-a investit mult. În cifre, roada se estimează la 4,8 tone –4,9 la hectar.„

Astfel, după cum afirmă producătorul, reieșind din standardul Republicii Moldova, grâul se consideră a fi alimentar. Însă, după standardele europene, grâul este clasificat ca furajer, acolo fiind niște cerințe mult mai dure.

Gheorghe Strelciuc, producător agricol, s. Pohoarna, r. Șoldănești: “Prețul de realizare, dacă ar fi de exemplu, sub trei lei 20 – trei lei 40, chiar dacă anul trecut a fost cinci lei, cinci lei 30, noi am avut profit, totuși și roada a fost mică, dar în condițiile când avem roadă, putem spune că am avea undeva în jur de 10-15% profit.”

Pentru tinerii antreprenori, producătorul vine cu câteva sfaturi ce țin de dezvoltarea unei afaceri în domeniul agriculturii.

Gheorghe Strelciuc, producător agricol, s. Pohoarna, r. Șoldănești: „Vreau să le spun tinerilor să nu aibă frică. Orice lucru trebuie mai întâi testat, văzut, dar cel mai bine este de studiat atent toate lucrurile care sunt. De a analiza cheltuielile care se folosesc, după care de studiat piața de desfacere. Pentru tineri recomand în zilele de astăzi, mai ales, băncile comerciale îi ajută foarte mult. Din partea statului, generația tânără are un ajutor foarte enorm în comparație cu generațiile mai în vârstă.” 

Pentru un rezultat bun și o roadă bogată, sunt nevoie de investiții și multă muncă, 24/24. Doar într-un asemenea tempo, agricultorii își pot promova munca în țară cât și peste hotarele țării.