Granturi pentru reabilitarea şi înfiinţarea învelișurilor de ierburi
Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (UCIP-IFAD) a anunțat despre lansarea Concursului de recepționare a cererilor pentru obținerea granturilor competitive destinate reabilitării și înființării învelişurilor de ierburi. Termenul limită de depunere a cererilor de finanțare este 6 august.
Granturile sunt susţinute de Proiectul de Reziliență Rurală (PRR), finanțat de Fondul Fiduciar al Programului de Adaptare a Micilor Producători, implementat de către IFAD, având drept scop reducerea sărăciei rurale în Republica Moldova, prin promovarea accesului la servicii financiare adecvate şi integrate. O atenție deosebită în cadrul Programului este atribuită dezvoltării şi implementării tehnologiilor performante în domeniul agricol și managementului durabil al solului, cu impact pozitiv asupra ecosistemelor. „Restabilirea învelișului vegetal natural și productivității solului contribuie la creșterea rezilienței la schimbări climatice a comunităților rurale, terenurilor agricole și ecosistemelor la nivel de peisaje agricole”, conform IFAD.
Pentru înființarea/reabilitarea învelișurilor de ierburi vor fi acordate granturi în proporție de 100% (care nu vor include TVA) pentru acoperirea costurilor de implementare a lucrărilor, estimate în baza calculelor incluse în fișele tehnologice ale proiectelor de înființare/reabilitare a învelișurilor de ierburi, care urmează a fi elaborate de specialiști în domeniu cu suportul UCIP IFAD, dar nu mai mult de 700 de dolari per hectar.
Suprafața maximă înființată/reabilitată pentru un beneficiar nu va depăși 10 hectare. De asemenea, beneficiarii (administraţia publică locală) vor contribui financiar doar în cazul când costul lucrărilor pentru înființare/reabilitare învelișurilor de ierburi vor fi mai mari de 700 de dolari per hectar.
Beneficiarii care anterior au obținut grant din partea UCIP IFAD pentru înființarea/reabilitarea învelișurilor de ierburi sau pentru înființarea/reabilitarea perdelelor/plantațiilor forestiere/agrosilvice de protecție, nu sunt eligibili pentru finanțare.
Colaborarea între Republica Moldova și Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) a început în 1999. Până în prezent, fondul a sprijinit în ţara noastră șase proiecte și un program, beneficiarii cărora sunt peste 130 de mii de persoane. În Moldova, asistența IFAD este îndreptată spre îmbunătățirea veniturilor și condițiilor de trai ale oamenilor din mediul rural. Activitățile sunt destinate micilor proprietari, fermierilor, producătorilor de animale la scară mică, femeilor din mediul rural, tinerilor din diferite zone ale țării