Granturi pentru digitalizarea întreprinderilor mici și mijlocii

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a semnat un acord de parteneriat cu Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova: „În calitate de reprezentant al USAID, sunt mândru de implicarea unuia dintre cele mai de succes proiecte ale noastre – „Tehnologiile Viitorului”, susținut financiar de USAID și Suedia pentru a face față provocărilor. Contribuția noastră constituie circa 5 milioane de lei în faza pilot, pentru a putea oferi granturi și ajutor mai ales întreprinderilor mici și mijlocii, care vor putea dispune de inovații și vor utiliza digitalizarea în procesul de lucru pentru a se dezvolta. Cred că nu există o perioadă mai potrivită pentru a face acest lucru decât acum.”

Acordul prevede acţiuni comune de stimulare a transformării digitale a afacerilor și implementarea inovațiilor digitale în activitatea antreprenorială din Republica Moldova.

Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM: „ODIMM deja are e experiență cu instrumentul de digitalizare care a fost lansat în perioada pandemiei COVID și care a venit să aducă antreprenorii autohtoni în mediul online cu produsele acestora. Respectiv, această cerere este susținută în continuare prin intermediul acestui program de digitalizare, care se focusează deja totuși pe digitalizarea proceselor interne. Iar prin programul de inovații, urmărim integrarea inovațiilor în cadrul proceselor interne de producție, ca într-un final competitivitatea antreprenorilor autohtoni să crească, ca aceștia să poată fi la nivel cu concurența din exterior.”

Obiectivul programului constă în acordarea finanțării nerambursabile sub formă de granturi IMM-urilor pe componentele de inovare digitală, tehnologie verde și producție sustenabilă în următoarele domenii: tehnologia informației și comunicațiilor, media digitală, fabricație, agricultură, educație, sănătate, servicii financiare, industrii creative, e-Comerț, reciclare. Start-up-urile tehnologice vor beneficia de finanțare nerambursabilă sub formă de granturi în limita de 80% din costurile legate de dezvoltarea și promovarea produselor și/sau serviciilor, dar nu mai mult de 500 000 de lei.