Granturi investiționale pentru 45 de companii / FOTO

45 de noi proiecte investiționale, depuse de antreprenorii din Republica Moldova, au fost aprobate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, pentru a investi în dezvoltarea, modernizarea, digitalizarea sau internaționalizarea afacerilor. Granturile variază între 250 mii lei și două milioane lei. Acestea sunt acordate din bugetul de stat, Uniunea Europeană și Banca Mondială.

Pentru a fi familiarizați cu prevederile contractuale și modul de interacționare cu donatorii, beneficiarii au participat astăzi la o sesiune de informare, unde au primit toată informația necesară privind dezvoltarea afacerilor.  

Directorul ODA, Dumitru Pîntea a informat antreprenorii cu cele mai recente inițiativele guvernamentale și europene privind susținerea accesului la finanțare, îndemnându-i să aplice și la alte instrumente de suport în afaceri pentru a deveni competitivi pe piață.

DUMITRU PÎNTEA, directorul ODA: „ODA implementează o gamă largă de programe de suport antreprenorial pentru a sprijini antreprenorii la toate etapele de dezvoltare a afacerii, facilitează accesul la credite de la instituțiile bancare cu dobânzi reduse prin Programul „373” și oferă garanții  financiare prin Fondul de Garantare a Creditelor. Totodată, instituția susține dezvoltarea infrastructurii de suport în afaceri din regiuni prin intermediul Incubatoarelor de Afaceri și a Platformelor Industriale Multifuncționale.”

Din numărul total de noi beneficiari, 24 activează în mediul rural, iar 21 își desfășoară activitatea în mediul urban. Dintre aceștia, șapte afaceri sunt gestionate de tineri și 20 de femei. Agenți economici vor accesa finanțare nerambursabilă prin intermediul Programelor de stat – Programul de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+2, Transformare digitală, Ecologizarea IMM, Programul de creștere a competitivității la export și internaționalizarea ÎMM și Retehnologizare și Eficiență Energetică. Suma totală a granturilor constituie circa 22 milioane lei.

Investițiile care urmează a fi făcute vor fi direcționate pentru achiziționarea echipamentelor și utilajelor performante, instalațiilor de valorificare a surselor de energie alternativă, bazin de acumulare, stație de epurarea apelor, servicii de cercetare de piață, servicii elaborare design standuri și materiale promoționale pentru participare la expoziții internaționale, softuri pentru digitalizarea procesului de producere,  servicii de promovare a afacerii, servicii de certificare, consultanță în pregătirea echipei pentru export și vânzări, etc.

Printre antreprenorii participanți la sesiunea de orientare și informare a fost Grigore Diaconu, administratorul unei afaceri din domeniul vinificației din satul Tigheci, raionul Leova. Acesta va accesa un suport financiar nerambursabil de circa 600 mii lei prin intermediul Mecanismului de cofinanțare pentru îmbunătățirea competitivității la export, implementat cu sprijinul Băncii Mondiale.

 GRIGORE DIACONU, administratorul uneii companii de vinificație: „Deținem o afacere de familie, care activează pe piață de peste 20 de ani. Fabricăm 26 de sortimente de vinuri, care sunt recunoscute în multe țări de pe continentul european. Din grantul pe care il vom accesa ne propunem să achiziționăm echipament necesar pentru lansarea unui nou produs din categoria spumantelor și elaborarea designului. Totodată, vom înregistra la nivel național și internațional drepturile de proprietate intelectuală asupra mărcilor FAUTOR și VIA DE VIS.”

Un alt antreprenor care va accesa finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului de transformare digitală este Alexandr Maimescu din Chișinău, care gestionează o afacere în domeniul alimentației publice.

 ALEXANDR MAIMESCU, managerul unei companii din domeniul alimentației publice: „Produsele companiei noastre sunt distribuite, în special, la grădinițe, școli, spitale, având o flexibilitate de a prepara bucate speciale după anumite diete. Cu ajutorul grantului ODA ne propunem să optimizăm procesul de preluare a comenzilor și de gestionare a contabilității, să creăm un site pentru plasarea comenzilor on-line, reducând, astfel, timpul și costurile aferente.”

Reamintim faptul că depunerea proiectelor investiționale pentru accesarea de suport nerambursabil se desfășoară în regim continuu. Pentru mai multe detalii despre programele de suport antreprenorial, accesați www.oda.md sau apelați Centrul de Consultanță Tel 022 22 57 99.