Granturi de până la un milion de lei pentru vinificatori

Aproximativ 20 de companii din domeniul vinicol vor avea posibilitatea de a accesa sprijin financiar nerambursabil de până la un milion de lei prin Programul de Granturi pentru Promovarea Exportului Vinului Moldovei, lansat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Scopul acesuia este diversificarea piețelor de export, creșterea durabilă și consolidarea poziției vinurilor moldovenești în diferițe țări ale lumii. Astfel, pentru a beneficia de acest suport, producătorii sunt așteptați să depună cererile până în data de 30 noiembrie al anului curent.

Prezent la evenimentul de lansare a programului, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a declarat că vinurile din Republica Moldova au cunoscut o veritabilă revoluție în ultimii ani, trecând de la produse exportate în vrac la cele de calitate. Din acest motiv, acum este cel mai avantajos moment de a face cunoscute vinurile autohtone pe cât mai multe piețe internaționale. 

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”De-a lungul anilor noi ne-am deprins că lucrurile bune, adevărate și sustenabile sunt făcute în parteneriat și USAID, de fiecare dată, demonstrează o atitudine extrem de pragmatică, exprem de pro-business și orientată business foarte corect. Din acest considerent – felicitări și felicitări nouă tuturor că avem un astfel de program care vine întotdeauna în ajutorul agricultorilor din Republica Moldova.”

La rândul său, directorul interimar al misiunii USAID, John Riodan a menționat că agenția își menține hotărârea fermă de a sprijini sectorul vitivinicol din Moldova, deblocând întregul potențial al vinificatorilor moldoveni pe piețe externe și de a crește vânzările produselor de calitate pe piețele netradiționale.

JOHN RIODAN, directorul interimar al misiuni USAID: ”Prin promovare și marketing amplificăm ca vinul dumneavoastră, vinul din Moldova să ajungă la noi audiențe, la public nou prin planuri susținute de inteligența de marketing implementate corespunzător, care corespund indicatorilor. Suplimentar, marketing modern, prin crearea și prin utilizarea tehnologiilor inovative ajung la consumatorul final. Am vrea să vă sprijinim în atingerea acestui nivel înalt și acestor standarde înalte de marketing. Prin aceste granturi noi sprijinim sectorul vitivinicol, pentru al ajuta să-și deschidă întregul potențial, să-și valorifice întregul potențial.”

Potrivit directorului interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă, programul de granturi vine în completarea strategiei și planului de marketing ”Vinul Moldovei”, implementat de oficiu, care vizează inițiative și activități de marketing pe piețele netradiționale. În acest sens, se va da prioritate activităților îndreptate spre promovarea categoriei de vin premium, cu caracteristici unice și distincte, în special din soiurilor autohtone sau de selecție locală.

ELIZAVETA BREAHNĂ, directorul interimar ONVV: ”Indiscutabile sunt succesele obținute de noi toți, împreună cu susținerea, iarăși, permanentă a USAID pe parcursul acestor zece ani, zicând că avem zece ani de revoluție. (MUSCA 00:25:28-00:25:45) ”Eu o să fiu mulțumită atunci și am să zic că am ajuns la ceea ce tindem, când înainte de campania de recoltare vom rămâne fără stocuri de vin, om rămâne doar cu vinurile care stau la maturare, pentru a le vinde la un preț mai mare.”

Programul de Granturi pentru Promovarea Exportului Vinului Moldovei va oferi un buget total de 13 milioane de lei. Termenul de încheiere a programului de granturi este 30 noiembrie, cu perioade subsecvente de depunere a cererilor de la 31 iulie, 29 septembrie 2023.

Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, în anul 2022 Republica Moldova a exportat 10,4 milioane de decalitri de vinuri și băuturi alcoolice, ceea ce reprezintă cu 14 la sută mai puțin decât în 2021. Potrivit instituției, vânzările de vin și băuturi alcoolice au scăzut deosebit de puternic către Belarus și Federația Rusă cu 55 și respective 44 la sută.