Ghidul complet al lucrărilor agricole de toamnă

Odată ce s-a încheiat perioada de cules, este timpul pentru diverse lucrări agricole, menite să asigure o recoltă bogată și sănătoasă în anul care vine. În acest articol, îți vom prezenta o listă a lucrărilor agricole de toamnă. Așa cum vei vedea în continuare, ghidul nostru este împărțit în trei categoriii de lucrări agricole, și anume: pentru câmp, pentru grădină și pentru sere.

Lucrări de toamnă pentru câmp

Spre deosebire de lucrările agricole pentru grădini sau sere, cele pentru câmp sunt mult mai ample și mai dificil de definit. Există o serie de lucrări agricole de toamnă care se realizează în câmp.

Semănatul

Prima activitate agricolă de toamnă este semănatul, care debutează la începutul lunii septembrie, cu semănatul cerealelor de toamnă: grâu, orz, orzoaică, secară și triticale. În ceea ce privește semănatul grâului, este important ca această activitate să nu fie realizată prea târziu, deoarece în caz contrar, grâul va fi mai puțin rezistent la vreme rece și la secetă. La mijlocul lunii septembrie se seamănă rapița.

Este important de reținut faptul că semănatul de toamnă se realizează atunci când temperatura este de 13-15 grade și trebuie încheiat atunci când temperatura scade la 8-9 grade Celsius.

Recoltarea

În general, recoltarea are loc la începutul toamnei, atunci când soarele este încă blând și strălucitor. În toate zonele de cultură, recoltarea se încheie cu floarea-soarelui.

Pregătirea solului

Tot toamna este și sezonul în care se realizează lucrări agricole de pregătire a solului pentru noul sezon. În acest proces este inclusă fertilizarea. Întreaga suprafață agricolă trebuie curățată în întregime de toate resturile vegetale rămase de la culturile vechi.

Lucrări de toamnă pentru grădină

Chiar dacă numeroase culturi de grădină sunt recoltate la finalul verii, sunt și legume care se recoltează la debutul toamnei. Printre acestea se numără morcovii și cartofii.

Toamna este sezonul în care se înființează culturi noi în solar sau pot fi semănate legume care au o perioadă scurtă de vegetație, cum sunt salata, ceapa și ridichile. Este esențial să acorzi atenție plantării și recoltării legumelor de toamnă. Din punct de vedere cronologic, aceasta debutează cu cultivarea legumelor perene și a ciupercilor, la începutul lunii octombrie.

După plantarea legumelor se pot recolta legumele rădăcinoase cu gust intens, cum este păstârnacul. Pentru ca acesta să aibă un gust mai dulce și mai plăcut, se recoltează după debutul înghețului.

Toamna se curăță ghivecele și recipientele utilizate anterior, precum și containerele și uneltele pentru grădină. Pentru a evita oxidarea uneltelor, acestea se pot unge cu ulei. În ceea ce privește semințele vechi, acum este momentul să scapi de ele.

Tot în această perioadă se adună toate resturile care pot fi utilizate pentru a obține compost, cum sunt frunzele. Buruienile pot fi îndepărtate prin lucrări mecanice și prin aplicarea unor produse pentru combaterea buruienilor.

Luna noiembrie este luna în care se efectuează ultimele pregătiri pentru iarnă. Deși mulți consideră că lucrările agricole încetează atunci când începe frigul, adevărul este că fermierii mai continuă să lucreze și în această perioadă, ba chiar există și diverse lucrări agricole de iarnă. În această perioadă se încep însămânțările specifice toamnei. De asemenea, se efectuează aratul miriștilor.

La finalul toamnei se plantează anumiți pomi și arbuști. Este și momentul prielnic pentru săparea gropilor pentru recolta din primăvara următoare. O atenție deosebită în acest sezon se acordă și viței de vie, aceasta are nevoie să fie protejată de potențialele geruri care urmează. O altă activitate în acest sezon este vopsitul pomilor, care alungă viețuitoarele care distrug trunchiul pomilor.

Lucrări agricole de toamnă pentru sere

Culturile de seră par mai ușor de întreținut, însă, de fapt, îngrijirea lor este cu mult mai solicitantă, deoarece infecțiile se pot răspândi mult mai ușor în mediul umed, cald și închis, așa cum este în cazul serelor. Tocmai din acest motiv, curățarea și dezinfectarea sunt mai importante în cazul lor. Se tunde, curăță de uscături și cosmetizează toate plantele plantate direct în sol. Plantele din ghiveci și jardiniere se scot din seră și se supun aceluiași tratament. Se verifică eventualele semne de boli și, la nevoie, se aplică tratamente fitosanitare.

Tot în acest sezon, una dintre lucrările agricole din sere este curățarea serei. Se spală temeinic geamurile, pentru a permite luminii să pătrundă în seră. Se înlocuiesc geamurile sparte sau fisurate, înainte de venirea frigului. Se poate utiliza dezinfectant horticol pentru spălarea geamurilor, a podelelor și a rafturilor.

În cazul în care sera are un sistem automat de irigare și de încălzire, acum este momentul oportun pentru efectuarea reviziei acestor sisteme și pentru repararea eventualelor defecțiuni. În cazul în care sera nu beneficiază de un sistem de încălzire, toamna este momentul pentru a muta plantele foarte sensibile în casă sau într-o anexă încălzită, pentru a le proteja împotriva frigului.

Pentru a compensa lipsa luminii naturale, poți monta lămpi solare. De asemenea, este esențială ventilarea, în cazul în care folosești încălzitoare cu parafină.

Concluzie

După cum vezi, toamna este un sezon destul de încărcat pentru agricultori. Indiferent dacă vorbim despre culturile din câmp, grădină sau sere, există diverse lucrări agricole necesar de întreprins în acest sezon. Asigură-te că le realizezi pentru a obține recolte bogate și sănătoase în anul care urmează.