Gestionarea azotului în producția de porumb

Gestionarea azotului în producția de porumb

Azotul este cel mai important nutrient care limitează producția de porumb. Porumbul are nevoie de azot pentru a produce aminoacizi, proteine ​​și clorofilă. Clorofila este componenta cheie pentru fotosinteză. Conținutul insuficient de clorofilă are ca rezultat reducerea potențialului de producție. O cultură de porumb de 12.5 tone necesită, aproximativ, 225 până la 280 kg de azot pe hectar.

Gestionarea azotului în producția de porumb este în fiecare an una dintre cele mai mari preocupări pentru producătorii de porumb.

Pierderi de azot

Se recomandă aplicarea azotului francționat, în 2 până la 3 etape de la însămânțat până la înflorire, deoarece azotul este predispus la pierderi prin diferite mecanisme. Din nefericire, majoritatea producătorilor de porumb aplică îngrășământul cu azot într-o singură aplicare. O cantitate semnificativă din acest azot, în majoritatea anilor, poate fi pierdută în timpul sezonului de vegetație prin volatilizare, denitrificare, leșiere și/sau scurgere, ceea ce duce la pierderea randamentului la porumb.