Gazul rusesc, incert după 1 ianuarie. Ce soluții analizează Chișinăul?

Prețul și livrarea gazelor naturale rusești în regiunea transnistreană după 1 ianuarie 2025 reprezintă subiecte de interes major pentru Republica Moldova. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, și șeful Gazprom, Alexei Miller, au discutat luni, la Sankt Petersburg, despre soluționarea datoriilor și identificarea unor alternative pentru livrările de gaze, în contextul în care Ucraina ar putea opri tranzitul gazelor rusești.

Întâi de toate nu este vorba doar de regiunea transnistreană. Este vorba și despre localități din perimetrul controlat de Chișinău, care ar fi afectate de un astfel de scenariu, Circa 30 de mii de locuitori, consumatori de pe malul drept sunt, de fapt, conectați la acea rețea de distribuire a gazului, a declarat Oleg Serebrian într-un interviu pentru Moldova 1.

Autoritățile de la Chișinău au luat în calcul mai multe scenarii pentru a gestiona această criză, inclusiv variante costisitoare. Printre priorități se numără asigurarea aprovizionării continue cu gaze și protejarea cetățenilor, atât din punct de vedere economic, cât și social.

Potrivit lui Serebrian, un alt aspect critic discutat la nivel guvernamental este asigurarea unei tranziții cât mai line, în cazul sistării tranzitului gazelor prin Ucraina. Experții analizează posibilitatea diversificării surselor de energie și intensificarea investițiilor în infrastructură pentru a reduce dependența de gazele rusești pe termen lung.

Pe ziua de miercuri, ministrul Victor Parlicov va organiza o conferință de presă pentru a oferi detalii despre discuțiile purtate cu Gazprom. Autoritățile moldovene își reafirmă angajamentul de a lua decizii care să protejeze interesele economice și sociale ale țării.

Igor Grosu: „Cu populism nu te încălzești iarna” – Discuții cruciale despre livrările de gaze

Gazele naturale, mai scumpe cu 40%? Decizia ANRE vine miercuri

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.