Gazprom și „oportunitățile” oferite Republicii Moldova

Republica Moldova este de doi ani într-o stare de urgenţă determinată de criza din sectorul energetic, iar faptul că Gazprom nu îşi respectă anumite obligaţii contractuale, a oferit posibilitatea Republicii Moldova de a-și găsi  propriile căi spre supraviețuire. Afirmația a fost făcută de către directorul ANRE Violina Şpac, la Consiliul de Concurență, care a avut loc în România.

Violina Șpac, directorul ANRE:” Dacă vorbim de situaţia gazelor naturale, a energiei electrice, veşnica polemică publică şi întrebare a consumatorului final a fost aceea că avem preţuri la resurse energetice extrem de mari. Problema a fost generată de motivul că în acel contract existent pe 5 ani de zile, negociat la finele 2021, Gazprom nu-şi respectă anumite obligaţii contractuale şi a redus volumul de gaze naturale.”

Șpac a mai menționat precum că, presiunea din partea Gazprom și comportamentul acestora au dus la crearea unor oportunităţi pentru Republica Moldova. Una dintre acestea ar fi a căutarea de soluţii, de diversificare a surselor, inclusiv de a accelerare și implementare anumitor proiecte deja existente, care din varii motive, stagnau.

Violina Șpac, directorul ANRE:” Transnistria întotdeauna a fost acel blocaj al Republicii Moldova prin care nu este posibil să implementăm pe măsură deplină tot pachetul energetic trei. Şi aici mă refer la faptul că există o zonă necontrolată, există titulari de licenţe care nu sunt şi nu pot fi controlaţi, dar de care suntem dependenţi pentru că în mare parte 90% din energia electrică pe care o consumă şi o achiziţionează partea dreaptă a Nistrului este şi din regiunea transnistreană care este controlată de ruşi”.

În data de 7 noiembrie 2023, membrii Consiliului de Administrație a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din Moldova au întreprins o vizită de lucru la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei din România. Directorul general ANRE Veaceslav Untila  și președintele ANRE din România George Niculescu, au semnat un Planul de acțiuni pentru anul 2024, pe următoarele domenii: energie electrică, gaze naturale, supraveghere energetică, Tehnologii Informaționale și securitatea cibernetică.