Gazele de seră, care țin captivă căldura în atmosfera terestră, au atins un nou record anul trecut, crescând într-un ritm aproape record, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice a Statelor Unite ale Americii. Dioxidul de carbon, cel mai important și mai abundent dintre gazele cu efect de seră provocate de oameni, a avut cea mai mare creștere în ultimii 65 de ani de când se ține evidența.
Xin „Lindsay” Lan, cercetător atmosferic NOAA: „Am înregistrat niveluri record de emisii de carbon în 2023. În atmosferă, creșterea CO2 în atmosferă sunt foarte substanțiale față de anul trecut. Acesta este un rezultat al nivelului record al emisiilor fosile de CO2. Și, în plus, sistemul natural răspunde, de asemenea, la temperatura noastră ridicată din 2023, parțial determinată de încălzirea globală și, de asemenea, de tranziția anului La Niña la El Niño.”
Oamenii de știință sunt, de asemenea, îngrijorați de creșterea rapidă a nivelului atmosferic de metan, un gaz cu durată de viață mai scurtă, dar mai puternic, care captează căldura. Acesta, a crescut cu 5, 5 la sută în ultimul deceniu.
Xin „Lindsay” Lan, cercetător atmosferic NOAA: „În 2023, am observat o creștere foarte substanțială a metanului atmosferic. Unele dintre sursele majore de metan atmosferic sunt: activitățile agricole, cultivarea orezului, depozitele de deșeuri și bineînțeles, metanul din combustibilii fosili este o altă sursă importantă și substanțială de metan. Și, de asemenea, zonele umede naturale reprezintă o sursă importantă de metan atmosferic. Anul trecut, am avut un an deosebit de cald, iar acest lucru oferă microbilor din zonele umede naturale oportunitatea de a produce mai mult metan.”
Al treilea cel mai mare gaz cu efect de seră cauzat de om, protoxidul de azot, a crescut și anul trecut la niveluri record, dar creșterile nu au fost la fel de mari ca cele din 2020 și 2021. Oxidul de azot, care durează aproximativ un secol în atmosferă, provine din agricultură, arderea combustibililor, gunoiul de grajd și procesele industriale.
Studiile privind izotopii specifici ai metanului din aer arată că o mare parte din metanul crescut provine de la microbi, ceea ce indică o creștere bruscă a emisiilor din zonele umede, agricultură și depozitele de deșeuri.