Starea de urgență în Republica Moldova nu va mai fi prelungită. Declarația a fost făcută de deputata PAS Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, în cadrul unei emisiuni de la TV8. Cea instituită anterior și prelungită de mai multe ori expiră în data de 31 decembrie, perioadă în care Parlamentul se va afla în vacanță.
„Reprezentantul Guvernului, care a prezentat această inițiativă atât în comisie, cât și în plenul parlamentului, a justificat necesitatea unei prelungiri a stării de urgență de doar 30 de zile pe motiv că aceasta este ultima prelungire, dacă nu se întâmplă ceva extraordinar”, a declarat Olesea Stamate.
Teoretic, Parlamentul s-ar putea întruni și în regim de urgență, însă Olesea Stamate susține că nu este planificată o astfel de ședință pe final de an.
Starea de urgență a fost prelungită cu 30 de zile, începând cu data de 1 decembrie. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 60 de deputați. Opoziția a cerut excluderea acestui proiect de lege de pe ordinea de zi și, în semn de protest, a părăsit plenul Parlamentului.
Propunerea de prelungire a stării de urgență aparține Guvernului. Potrivit notei informative a inițiativei legislative, acest lucru este determinat de o dinamică nefastă a securității regionale din ultimele luni, de multiplelele incertitudini privind evoluțiile ulterioare ale războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, ceea ce păstrează riscuri înalte de securitate care pot afecta și Republica Moldova.
„Autoritățile naționale, în continuare, trebuie să ia în calcul orice scenario în legătură cu evoluția acțiunilor militare, implicarea factorului extern, precum și potențialele consecințe ale acestora Republici Moldova. Potrivit informațiilor furnizate de către serviciile abilitate ale țării, există probabilitatea înaltă ca, pe parcursul sezonului rece, să se intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, inclusiv cu drone. Efectele acestora ar putea afecta livrările de energie în Republica Moldova”, a punctat Adrian Efros, ministrul de Interne.
Pe 21 septembrie, deputații au votat ultima dată pentru prelungirea stării de urgență. În această perioadă, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile publice, agenții economici și pentru cetățenii aflați pe teritoriul Republicii Moldova.
Starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost declarată de către Parlament la data de 24 februarie, 2022, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, de atunci fiind prelungită periodic.