Frunzele rămân pe pomi. Care este cauza, ce probleme pot apărea?

Frunzele pomilor nu cad toamna și rămân prinse de ramuri. O serie de probleme pot apărea din cauza frunzelor care nu se desprind de pomi la răcirea vremii, astfel că este nevoie să analizați cauza pentru care frunzișul rămâne pe pomi și pe timpul iernii, scrie agrointel.ro

Căderea frunzelor este semn că pomii intră în repaus vegetativ, așa că fenomenul este unul normal toamna. Totuși, sunt pomi la care frunzele nu cad chiar și după ce temperaturile scad la pragul înghețului. În ultimii ani, pomicultorii au semnalat că frunzișul cade tot mai târziu din cauza toamnelor mai lungi, iar uneori frunzele rămân prinse de ramuri până primăvară. Fenomenul nu trebuie neglijat și are semnificațiile sale importante pentru pomicultori.

De ce sunt importante frunzele pentru pomi

Importanța frunzelor pentru pomi. Frunza este organul exterior al copacului cu un rol esențial. În primul rând, fotosinteza este un proces chimic complex în timpul căruia, sub influența luminii, dioxidul de carbon și apa sunt transformate în compuși organici. Procesul de fotosinteză este efectuat de frunze.

Frunzele sunt participanți activi la schimbul de gaze, adică ele ajută planta să respire.

Și în cele din urmă, în al treilea rând, despre care mulți oameni îl uită, frunzele sunt implicate în transpirație, proces care este responsabil cu controlul nivelului de lichid din organism, adică. Frunzele ajută la eliminarea excesului de umiditate pe care o primește planta, inclusiv de la rădăcini.

Primăvara și vara, în timp ce copacul crește activ, frunzele își îndeplinesc funcțiile în mod regulat, dar mai aproape de toamnă, când zilele devin mai scurte și nopțile mai răcoroase, planta începe să se pregătească treptat pentru iarnă. În condiții de deficiență de lumină solară, frunzele pierd clorofila și devin roșii-gălbui. În același timp, în partea de jos a pețiolului începe să se formeze un strat de celule lemnoase, ceea ce împiedică apa și substanțele chimice să hrănească frunza. Drept urmare, frunzișul, lipsit de lumină și nutriție, cade, iar copacul nu trebuie să consume energie pe organele de susținere de care nu are nevoie.

Căderea frunzelor este o fază naturală a vieții unei plante, ceea ce indică faptul că aceasta a terminat de crește și s-a pregătit pentru repausul vegetativ. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, atunci asta înseamnă un singur lucru: copacul continuă să crească și să absoarbă activ nutrienții.

De ce nu cad frunzele din pomi – cauze

Alegerea soiului de pom greșit

Adesea, pomul nu se grăbește să-și piardă frunzișul din cauza faptului că soiul selectat nu este potrivit pentru creșterea în condiții climatice specifice.

Cu alte cuvinte, pomul nu are timp să se pregătească pentru hibernare din cauza faptului că ”programul biologic” încorporat în el este conceput pentru un sezon de creștere mai lung. De aceea, este foarte important să fie plantate numai soiuri de pomi și arbuști ce sunt adaptați climei locale.

Supraalimentarea cu azot

Azotul contribuie la creșterea activă a masei verzi, așa că dacă se vrea ca planta să nu înceapă să crească în salturi în cel mai inoportun moment pentru aceasta, este foarte important să fie respectat programul de fertilizare de toamnă.

Umiditate în exces

Una dintre funcțiile principale ale frunzișului este transpirația. În consecință, dacă avem toamnă ploioasă după o vară uscată, frunzele nu se vor putea adapta rapid la noile condiții și nu vor mai face față sarcinii puse asupra lor.

Arborele, în schimb, va experimenta un exces de umiditate și nu va pierde ”organul” atât de necesar în acest moment. În principiu, această situație apare la pomii unde se fac udări până toamna târziu.

Tăierea de vară prea radicală

Se crede că tăierea de vară afectează favorabil starea pomilor fructiferi tineri.

În primul rând, accelerează procesul de formare a coroanei și, în al doilea rând, grăbește fructificarea. O astfel de tăiere ar trebui să fie efectuată ținând cont de caracteristicile fiecărui pom.

Dacă este tăiat prea mult, copacul desfrunzit se va grăbi să crească lăstari noi, prelungindu-și sezonul de creștere pe termen nelimitat. La fel se întâmplă și cu arbuștii ornamentali.

Anomalii meteorologice

Vremea prea caldă de toamnă din ultimii ani a făcut ca plantele să nu mai primească din natură semnale clare privind apropierea iminentă a iernii. În consecință, perioada de vegetație nu este încetinită.

Cu toate acestea, oricât de lungă ar părea toamna, nu va dura o veșnicie, ceea ce înseamnă că până când vor lovi înghețurile, copacul nu va fi pregătit pentru ele.

Ce trebuie să facem dacă pomii nu își pierd frunzele

În primul rând, trebuie determinată amploarea problemei. Dacă frunzișul copacilor s-a îngălbenit, dar nu a căzut încă, atunci este posibil să o facă în viitorul apropiat, așa că nu ar trebui să reprezinte o problemă.

Dacă frunzișul nu a avut timp să-și schimbe culoarea chiar și la sfârșitul toamnei, se efectuează o verificare suplimentară a pregătirii pomului pentru iernare. Se prinde ușor una dintre ramuri cu degetele și se trece cu mâna de la bază până la vârf. Dacă frunzele se desprind ușor, este semn că baza pețiolului s-a întărit și nutrienții nu mai sunt furnizați frunzelor, adică procesul vegetativ s-a încheiat. În consecință, nu este cazul ca pomicultorii să-și facă probleme.

Dacă doar unii pomi din livadă rămân cu frunze pe ramuri, atunci cel mai probabil planta a avut de suferit din cauza excesului de azot, tăierii necorespunzătoare sau excesului de apă. În acest caz, va trebui analizat calendarul de îngrijire a copacilor pentru a observa unde este greșeala și a fi remediată pentru anul viitor.

Dacă toți pomii din livadă rămân cu frunzele pe ramuri, iar problema este prezentă și în cazul altor plantații din zonă, atunci la baza anomaliei se află o cauză naturală ce nu depinde de lucrările efectuate.

Curățarea pomilor din livadă toamna și pregătirea pomilor pentru iernare

Problema căderii la timp a frunzelor îi îngrijorează pe mulți grădinari și pentru că acest proces este cel care servește drept semnal pentru tăierile de toamnă și pregătirea grădinii pentru iernat.

Ce trebuie făcut în situația în care pomul nu a avut timp să se despartă de frunziș

Unii pomicultori cred că este posibil să se efectueze stropirile și alte lucrări chiar dacă planta nu a avut timp să-și piardă frunzișul, deoarece frunzele și-au îndeplinit deja funcțiile și, prin urmare, procedurile nu vor cauza.

Alții sunt înclinați să creadă că tratând sulfat de cupru un pom al cărui proces de vegetație nu s-a încheiat încă, se pot arde din neatenție mugurii care încă nu s-au închis.

Înainte de a începe această procedură trebuie cântărite toate riscurile și studiate cu atenție regulile.

Oricât de bine ne dăm seama de riscurile la care le duce nepregătirea copacilor pentru iarnă, nu putem grăbi acest proces la sfârșitul toamnei.

Chiar dacă vor fi îndepărtate mecanic frunzele din toți copacii, este puțin probabil să fie făcută această manevră fără a deteriora locul unde pețiolul se prinde de ramură, iar un număr mare de răni mici nu va face decât să agraveze situația și să crească riscul de degerături.