Fructul interzis! Camioane cu mere moldovenești au fost oprite la vama Albița, pe motiv că fructele ar fi contaminate cu pesticide
Mai multe tiruri încărcate cu mere moldovenești ce urmau să ajungă pe piața din România au fost oprite la vama Albița, la data de 30 aprilie, la intrarea în România. Inspectorii sanitar-veterinari din Vaslui au blocat un transport de peste 20 de tone de mere din Republica Moldova după ce ar fi descoperit o cantitate periculoasă de pesticide, transmite agro-tv.ro.
Probele, luate pe 13 aprilie 2025 la punctul de frontieră Albița, au arătat că merele conțineau Propargit în cantitate de peste 10 ori mai mare decât limita admisă prin legislația europeană. Potrivit aceleiași surse, directorul DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea, a ordonat imediat retragerea produselor din circuitul comercial și a declanșat o anchetă,
Reporterul AgroTV Moldova a contactat telefonic serviciul de presă al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) pentru a afla mai multe detalii despre acest caz. Marina Dintiu, șefa Direcției siguranța produselor alimentare de origine non-animală din cadrul ANSA ne-a comunicat că nu există deocamdată nicio sesizare oficială despre acest caz din partea autorităților române.
MARINA DINTIU, șefa Direcției siguranța produselor alimentare de origine non-animală, ANSA:
“Cu referire la comunicatul Agro TV din România, referitor la tonele de mere contaminate cu pesticide oprite la granița cu Republica Molodva vă putem comunica că la momentu actual ANSA nu a fost notificată oficial despre existența uni astfel de lot de mere.”
Totodată, expertul ANSA a dat asigurări că propargitul, substanța care ar fi fost depistată în merele de la vamă, nici nu este înregistrat în Republica Moldova.
MARINA DINTIU, șefa Direcției siguranța produselor alimentare de origine non-animală, ANSA:
“Această substanță (propargitul), utilizată în calitate de substanță fito-sanitară pentru protecția pantelor, în Republica Moldova nu este înregistrată și nu se utilizează. Deci, probabilitatea să fie vreo partidă de mere este minimă, deoarece nu se importă, nu se utilizează și nu este permisă utilizarea acestei substanțe active.“
Vom aștepta notificarea oficială din partea organelor de resort din România pentru a identifica producătorul acestor mere, a mai spus Marina Dintiu.
Reamintim că lotul de mere de două tone (recolta 2024), urma să ajungă pe piața din România, fiind importat de o firmă din Arad. După depistarea pesticidului, au fost anunțate toate punctele de vânzare și distribuitorii, iar Sistemul European de Alertă pentru Alimente (RASFF) a fost informat pentru a preveni orice risc pentru sănătatea populației.
Citiți mai mult:
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.