Fructele sâmburoase timpurii vor apărea mai târziu pe piață

Fructele sâmburoase timpurii din Moldova vor apărea pe piață mai târziu decât de obicei și într-o cantitate mai mică. În special, agronomii gospodăriilor horticole mari din Moldova, au declarat pentru analiștii EastFruit, că, din cauza vremii răcoroase din aprilie și începutul lunii mai, la moment, procesul de vegetație a cireșelor și caiselor timpurii în toate regiunile țării rămâne cu o săptămână-zece zile în urma programului mediu din ultimii cinci-șapte ani.

Prognoza meteo pentru a doua decadă a lunii mai, de asemenea, nu promite o creștere semnificativă a temperaturii aerului, precum și precipitații periodice.

Aceasta înseamnă că cireșele extra-timpurii, cultivate în principal în gospodării și ferme agricole mici, vor apărea pe piața moldovenească mai aproape de jumătatea lunii iunie. Pomicultorii fac aceeași concluzie și cu privire la caisele timpurii.

În același timp, experții presupun că recolta mai multor tipuri de fructe cu sâmburi din Moldova va fi în cel mai bun caz aproape de medie. Prognoze mai sigure vor putea fi făcute în iunie, în baza unui sondaj al situației după „căderea din iunie” a fructelor în livezi.

În acest an, ca și în ultimii doi ani, acest fenomen poate fi pronunțat. Din păcate, în 2023, procesul de polenizare a majorității fructelor cu sâmburi din Moldova a avut loc într-o perioadă ploioasă și cu vânt.

Doar plantațiile de caise din unele regiuni sudice au fost polenizate relativ normal, precum și cireșele de soiurile târzii de selecție europeană și americană. De obicei anume ele constituie potențialul de export al sectorului fructelor sâmburoase din pomicultura moldovenească.

În cea mai gravă situație, din punct de vedere al înfloririi și polenizării, se află livezile de pruni din centrul și nordul Moldovei. Precipitațiile și vremea moderat răcoroasă din aprilie – începutul lunii mai au creat condiții favorabile pentru răspîndirea bolilor și au făcut dificilă prelucrarea sanitară în livezi.

Drept urmare, pe o parte semnificativă a plantațiilor, în special de pruni, a apărut problema controlului insuficient de eficient al moniliozei. Probabil că și acest lucru va afecta cantitatea și calitatea culturii.