Fructele de rodiu tratează anemiile. Află cum să le alegi pe cele bune!

Sănătatea noastră și a celor dragi ține de alegerile alimentare. Un loc important în piramida produselor îl ocupă fructele. În acest material, vă propunem să aflați mai multe despre rodii.

Dacă le alegem corect, rodiile tind să aibă un termen destul de lung de păstrare față de alte fructe. Este important să cunoaștem că odată ce sunt culese, rodiile nu se mai coc. Așadar, pentru a le alege corect, vom ține cont de 3 criterii: culoare, mărime și greutate. Deci, o rodie bună, va fi întotdeauna roz sau roșie, de mărime mare sau medie și ca greutate le vom alege pe cele mai grele. O rodie coaptă, este una grea. Vom evita întotdeauna rodiile care au o culoare maro și cum observăm aici, prezența mucegaiului”, menționează specialista în terapie naturistă, Elena Mitiliuc.

Una dintre caracteristicile principale ale rodiilor este considerată conservarea pe termen lung, ceea ce înseamnă că vă puteți bucura de ele în orice moment al anului.

”Bobițele din interior când sunt coapte, evident, sunt pline și acesta este un factor important pentru greutatea sa. O rodie mică și ușoară va fi seacă înăuntru sau putredă și nu va fi atât de dulce. Se păstrează la temperatura camerei sau într-un loc întunecos și răcoros pentru o perioadă mai lungă. Pot fi ținute și în frigider, însă este important să evităm zonele cu umiditate prea scăzută ori prea ridicată pentru a nu se usca sau a nu putrezi rapid”, mai adaugă Elena.

Fructul conține de trei ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu sau ceaiul verde.

Din produsul de rodie, se pot consuma boabele, din semințe se obține un ulei cosmetic foarte apreciat în domeniul frumuseții. De la pomul de rodiu pot fi întrebuințate pentru ceai atât florile, cât și frunzele”, specifică Elena Mitiliuc.

O rodie bună trebuie să aibă coaja fără defecte și fisuri, să fie de un roșu aprins sau de un roșu intens. Fructele prea coapte au, de obicei, pete întunecate și mici crăpături,  iar cele verzi au o piele ușoară.

Unii fitoterapeuți, deja cu experiență, utilizează și coaja fructului pentru a deparazita organismul, însă necesită o oarecare atenție, deoarece în doze mari poate deveni toxic. Este recomandat și copiilor, cel mai bine de la 2 ani în sus, evident, se începe cu o doză minimă, cel mai indicat este sucul de o jumătate de linguriță, de o linguriță, desigur, dacă nu apar alergii sau reacții, mărim doza treptat. Despre beneficiile rodiilor ne vorbește însăși culoarea acestora, fiind bune pentru sânge. Sucul obținut din aceste boabe, prezintă proprietăți antioxidante destul de puternice, ceea ce este foarte bine pentru curățarea și reînnoirea sângelui. Pentru o cură completă, ca să reînnoim sângele, avem nevoie să mâncăm zi de zi câte o rodie ori sucul obținut în urma stoarcerii rodiei”, spune specialista.

Între mai multe rodii de aceeași dimensiune și cu aspect similar, alegeți-le pe cele mai grele, deoarece vor fi mai suculente.

”Rodiile prezintă proprietăți antivirale, antibacteriene, anticancerigene și antiinflamatorii. Sunt recomandate, în general, pentru orice vârstă, doar în cantități diferite. Eventual, vom ține cont de o vârstă mică, la copii și la vârstnici. Aici, cantitățile variază. Începem mereu cu doze mici, crescând treptat aceste doze până la o rodie pe zi. Un copil va consuma o jumătate de rodie sau una foarte mică. Un matur va consuma o rodie mai mare. Datorită proprietăților antioxidante, acestea opresc dezvoltarea diferitor tumori în organism, dar e necesar să ținem o cură cap-coadă, adică pentru profilaxie, anual, sau pentru prevenire chiar”, atenționează Elena Mitiliuc.

Sucul de rodie poate fi ușor obținut cu ajutorul unui robot de bucătărie care va mărunți bobițele. Pentru un efect mai bun, se recomandă a fi consumat cu două ore înainte sau după masă. Băutura nu se îndulcește și se bea în stare proaspătă.