(FOTO) IarmarEco – trăim eco, mâncăm sănătos
Duminică, 26 septembrie, în Capitală a avut loc un un iarmaroc eco, la care au participat mai mulți producători autohtoni. Vizitatorii au aflat mai multe despre stilul sănătos de viață. Au văzut cum se reciclează hârtia, plasticul, sticla, deșeurile alimentare și au procurat produse naturale și ecologice.
„Aici ne putem întâlni cu antreprenori, ne putem întâlni cu producători locali, care aleg un mod de viață ecologic, un mod de viață sănătos, sustenabil și este foarte important, atât pentru ei, cât și pentru noi, să avem oameni aici, care să vină și care să-i susțină, pentru că puterea începe de la oamenii mici și ajungând și până la autorități.”
Adriana Negru, moderator IarmarEco
Indiferent de sezon, la piață și în magazine, legumele şi verdeţurile sunt la mare căutare. Ardeiul iute a fost dintotdeauna apreciat, pentru gustul picant, dar și pentru că el conține vitamine și nutrienți. Iar pentru a pune pe roate afacere… iute, trebuie să-ți placă la nebunie chipărușii.
„Cred că v-ați dat seama că sunt fan al ardeilor. Avem o afacere nu doar iute, dar și aromată, dar sunt ardei, ce, pe lângă iuțeala tradițională, au un gust extraordinar și o aromă extraordinară. Acesta este un ardei Agi Cristal, vedeți aroma în primul rând care este. Este absolut comestibil, este un ardei ce nu are amar, care are dulce, are tropical, e un iute plăcut care durează, dacă mușcați o bucată din el, o să aveți o oră de plăcere, de la gust încolo.”
Sergiu Țurcanu, producător autohton
Sergiu Țurcanu cultivî atât soiuri din întreaga lume, cât și selecții făcute individual.
„Eu cultiv peste 200 varietăți de ardei, printre care toate sunt toate cele cultivate tradițional în întreaga lume – din aceștia, Amun, cum sunt ai noștri, și iuți, și dulci, varietățile Bacatoom, de regulă, din America de Sud, sunt ardei foarte aromați, nu sunt foarte iuți, poate fi doar de 10 ori mai iute ca unul ordinar, am și din cei mai iuți din lume de timp chinezi, puteți gusta o mică bucățică, după să faceți un cer și să vă umpleți de forță.”
Sergiu Țurcanu, producător autohton
Iar dacă doriți să aveți tot timpul ardei proaspeți, cumpărați din cei la ghiveci.
„Avem o varietate și la ghiveci, sau aceștia din Bolivia, care pot avea cinci culori diferite. Acesta este cu frunza variegată, care este o raritate. Perla neagră, care acum 10 ani a luat premiul pentru cea mai frumoasă plantă decorativă din lume. Avem o mulțime de ardei interesanți, am și selectați de mine, și mai lucrez asupra unor ardei.”
Sergiu Țurcanu, producător autohton
„Tot ce înseamnă ardei iute și pot să procesez, pot să fac susuri din ele, praf și diverse conserve.”
Sergiu Țurcanu, producător autohton
Olivia Cucoș, reporter: „Textilele v-au invadat și vouă garderoba, dacă doriți să dați o a doua viața blugilor vechi, puteți să creați asemenea bean-bag-uri la IarmarEco, care sunt foarte moi. Avem nevoie de așa ceva, la sigur, și în redacție.”
„Avem pasiunea pentru a crea obiecte și din acest motiv am încercat să reutilizăm, fiind prezenți la piața Eco-local. Pentru oaspeții de acolo am făcut niște bean-bag-uri și le-am adus și aici. În vizită la Iarmar-Eco aici să vadă oamenii ce poate fi făcut. Adu blugii uitați și hainele triste și hai să vedem ce putem să recreăm din ele.”
Stela Babii-Fetescu, producător autohton
Pornind de la ideea că fiecare mamă își dorește tot ce e mai bun pentru copilul său, Ludmila Castraveț a creat o afacere sănătoasă și delicioasă. Pastilata este același fruct, însă cu o altă consistență. Fructul este pasat și deshidratat la temperaturi joase, astfel păstrându-se toți nutrienții. Unicul îndulcitor pe care-l folosesc la necesitate este mierea de albine.
„Avem deja toate gusturile, avem căpșune, avem agriș, un amestec de caise cu aronie, avem și coarne cu curcudușe, avem prune cu suc, gutui și pere, și mere cu diferite feluri de fructe. Este un desert fără de zahăr, fără de aditivi și este recomandat atât pentru maturi, cât și pentru copii, chiar de la un an de zile. Bineînțeles, avem și toate fructele, care sunt delicii din natură.”
Ludmila Castraveț, producător autohton, r. Criuleni
IarmarEco este deja la a noua ediție. Pe lângă un bogat sortiment de produse naturale, vizitatorii au avut parte de degustări, master-class-uri, tombolă, activități pentru copii și ateliere creative, iar pentru a păstra aceste momente minunate, au beneficiat de o zonă foto specială, gratis.