Forța Fermierilor va încerca azi să mai negocieze cu conducerea țării
Asociația Forța Fermierilor anunță că azi va încerca să negocieze cu conducerea țării situația catastrofală în agricultură, în special pentru agricultorii mici și mijlocii.
”Am solicitat ieri după masă întâlnirile cu Președintele Parlamentului și doamna Președinte. Totodată, așteptăm ședința promisă cu domnul prim-ministru , preconizată după întoarcerea ministrului agriculturii din Bruxelles. La fel, vom încerca să discutăm cu domnul prim-ministru al Romăniei, care vine azi la Chișinău.
În cazul în care vom fi ignorați azi sau rămânem tot cu promisiuni sterile și generale, joi agricultorii vor întreprinde acțiuni active. Totodată, dorim încă odată să clarificăm lucrurile cu unele cifre, cu care manipulează guvernul. Se vorbește că statul a alocat ba 533 mln, ba 900 mln lei suplimentar pentru susținerea fermierilor. Sunt cifre absolut eronate, vehiculate doar cu scopul de a duce în eroare opinie publică.
În realitate nici un BĂNUȚ de SUBVENȚIONARE suplimentară la moment nu a fost alocat. În perioada ianuarie-mai 2023 agricultorilor au fost rambursate sub 100 mln lei din debitul TVA în contul acoperirii unor impozite. Acești bani sunt sumele datoriilor statului față de producători agricoli, acumulate timp de 3 ani. După modificările legii rambursării TVA, la care noi am insistat 6 luni, posibil în următoarele 3 luni agricultorii vor primi prin rambursarea TVA încă 150 mln lei din banii proprii.
Din 100 mln lei, despre care se face atât tam-tam, jumătate din suma este preconizată pentru plăți directe per cap de animal și kg de lapte, ceea ce nu are nici o tangență cu problema compensațiilor. Cealaltă jumătate parțial va fi utilizată pentru restituirea accizei la motorină. Atenționăm că nici aceasta suma mizeră încă nu a fost aprobată.
900 mln lei nu este altceva decât DATORIA statului la subvențiile pentru dosarele depuse la AIPA începând cu vara 2022. Nici pe departe nu sunt banii ,alocați suplimentar.
La final, vă atragem atenție că în țările Europei de Est, cum ar fi Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, agricultorii la subventiile de bază de 200-400 euro per hectar au primit finanțare adițională din fonduri europene în valoarea de peste 300 mln euro.
În același timp, Comisia Europeană prin decizia sa a interzis importul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina în aceste țări până pe 15 septembrie 2023.
Vrem să știm cum putem să fim competitivi cu fermierii din țările vecine și cum putem supraviețui în aceste condiții?”