Forța de muncă în Moldova, în continuă scădere
Anul trecut, forța de muncă în Republica Moldova, care include angajații și șomerii apți să lucreze, a constituit peste 867 mii de persoane, fiind în descreștere cu 5,7 % față de anul 2019, arată rezultatele Anchetei forței de muncă.
Numărul bărbaților care au un serviciu stabil a fost mai mare decât cel al femeilor. Iar în mediul rural sunt mai multe persoane economic active decât în mediul urban.
În sectorul agricol au activat aproximativ 176 mii persoane, iar în activități non-agricole, cum ar fi: industrie, industria prelucrătoare, construcții, au fost implicate peste 658 de mii.
Aproape o treime din populația ocupată muncește în municipiul Chișinău. În sectorul informal, au lucrat 16,7% din totalul persoanelor ocupate în economie. Salariu „în plic” primeau 6,7 % din angajați, iar cele mai mari ponderi ale acestora se estimează pentru activitățile din agricultură, construcții, comerț și industrie.
Numărul șomerilor, calculat conform definiției Biroului Internațional al Muncii, a fost de peste 33 de mii, fiind în descreștere față de anul 2019. Șomajul a afectat într-o proporție mai mare bărbații şi oamenii de la sate. Sunt mai mulți bărbați care au un loc de muncă peste hotare sau intenționează să plece din țară, decât femei.
În anul 2020, ponderea tinerilor care nu studiază, și nici nu lucrează a constituit 17,6 % din numărul total al moldovenilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 ani, 26,0% – în rândul celor de 15-29 ani și, respectiv, 31,2 % printre cei de 15-34 ani.