Fondul Monetar Internațional – „ascensiune lungă” la nivelurile economice dinaintea crizei.

Este posibil ca criza economică din 2020, să nu fi fost atât de rea pe cât credea inițial Fondul Monetar Internațional (FMI), dar calea care urmează va fi o „urcare dificilă”, a declarat marți Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional.

FMI, a proiectat în luna iunie o contracție de 4,9% în PIB-ul global (produsul intern brut), în acest an. Cu toate acestea, economia globală a ajuns să aibă performanțe mai bune decât așteptările fondului, în trimestrele II și III. Se așteaptă ca acest lucru să ducă la „o mică revizuire ascendentă”, a previziunilor sale de creștere, care urmează să fie prezentate săptămâna viitoare.

„Imaginea de astăzi este mai puțin cumplită. Acum estimăm că evoluțiile din al doilea și al treilea trimestru au fost oarecum mai bune decât era de așteptat ”, a declarat Georgieva, care a preluat conducerea FMI în urmă cu un an.

Ea a explicat, că performanța mai bună decât se aștepta. provine din „măsuri politice extraordinare”.

„Guvernele au acordat aproximativ 12 trilioane de dolari în sprijin fiscal gospodăriilor și firmelor. Și acțiunile de politică monetară fără precedent au menținut fluxul de credit, ajutând milioane de firme să rămână în afaceri ”, a spus ea.

Cealaltă parte a acestui vast stimul, este nivelul crescător al datoriilor publice. Potrivit FMI, datoria publică globală va atinge un nivel record de 100% din PIB, în acest an.

„Riscurile rămân ridicate, inclusiv din cauza creșterii falimentelor și a evaluărilor întinse pe piețele financiare. Și multe țări au devenit mai vulnerabile. Nivelul datoriilor lor a crescut din cauza răspunsului fiscal la criză și a pierderilor mari de producție și venituri ”, a spus ea.

FMI, nu se așteaptă ca economia globală să revină la nivelurile sale de dinainte de criză „pe termen mediu”.

FMI a avertizat că orice performanță economică în lunile și anii următori, va depinde în mod inevitabil de modul în care se dezvoltă pandemia.

Până în prezent, peste 35 de milioane de oameni au contractat Covid-19, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins, cu peste 1 milion de decese raportate.

Sursă informație: https://www.cnbc.com/2020/10/06/imf-covid-crisis-not-as-bad-as-initially-thought-kristalina-georgieva-says.html