Folosesc furaje pentru păsări și alte cereale pentru a face făină

Din cauza crizei severe de grâu, o moară din Gaza folosește furaje pentru păsări și alte cereale pentru a face făină. De la începutul războiului, proprietarul unei mori a trecut într-o fostă fabrică de confecții. Oamenii pentru a nu muri de foame au început să aducă hrană pentru păsări și animale pentru a face făina. Prețul combustibilului este un alt obstacol în funcționarea morii.

„Nu există grâu de măcinat și îndemnăm pe toată lumea să trimită ajutoare, făină albă sau grâu. Lucrăm cu motorină. Dacă este disponibil pe piața neagră, un rezervor de 20 de litri se vinde cu 150 de euro. Dacă nu se aduce motorină și făină, morile nu vor mai funcționa și nu va exista nici măcar o iotă de făină pentru ca oamenii să mănânce și să își învingă foamea. Ca adulți, noi suntem conștienți de această foamete, dar copiii nu. Ei mor de foame”, a menționat proprietarul morii.

„Am venit să macin grâu și porumb pentru a coace, deoarece nu există făină. Adică, dacă găsesc făină astăzi, este scumpă. Prețul unui sac este de peste 100 de euro. Noi măcinăm grâu, orz și porumb. Suntem obligați să facem acest lucru, pentru că nu există alternativă. Aceasta este hrană pentru păsări și animale. Totul este scump și nu există locuri de muncă și nu există nicio modalitate de a munci pentru a câștiga bani. Prețurile cresc vertiginos. Afli că dacă vrei să cumperi un kilogram de cartofi, acesta costă 6 euro. Roșiile sunt la fel. Prețul unei cutii de fasole fava a crescut de la 50 de cenți la peste doi euro”, susțin un localnic.

La patru luni de la escaladarea ostilităților, Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare avertizează că, în Gaza, lipsa severă de alimente, o defalcare a serviciilor de sănătate și instalațiile inadecvate pentru apă, salubritate și igienă îi expun pe copiii cu vârsta sub cinci ani – precum și pe femeile însărcinate și pe cele care alăptează – la un risc crescut de malnutriție. Săptămâna trecută, partenerii umanitari au distribuit asistență nutrițională suplimentară pentru aproape 42.000 de copii cu vârsta sub cinci ani, precum și pentru aproape 4.000 de femei însărcinate și care alăptează.