Focar de pestă porcină la Glodeni

0 135

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat în raionul Glodeni. Maladia a fost confirmat la șase porci dintr-o gospodărie din satul Iabloana, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

În regim de urgență, a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale, care a elaborat și aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea bolii.

Animalele au fost sacrificate, iar autoritățile au fost nevoite să instituie zona de carantină pentru a preveni răspândirea în alte localități.

Specialiștii Agenției solicită fermierilor să informeze imediat subdiviziunile teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în caz de îmbolnăviri, dar și atunci când sunt descoperite cadavre.

Totodată, este interzis ca animalele să fie hrănite cu cereale recent recoltate.

Acestea vor fi depozitate pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile, iar fânul și iarba chiar și pentru trei luni după ce au fost strânse, în scopul evitării contaminării.

Persoanele care au fost la vânătoare nu trebuie să intre în contact cu porcii domestici cel puțin 48 de ore.

Inspectorii ANSA susțin că mai multe state sunt afectate acum de pesta africană, de aceea prezintă risc și produsele din carne de porc cumpărate în alte țări.

Pe parcursul anului curent, au fost înregistrate 7 cazuri de infecție dintre care trei – la suine, fiind afectate în total 64, alte patru – la mistreți, fiind depistate 169 de cadavre.

Pesta porcină este o boală virală, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100%.

Virusul nu afectează omul.