Focar de pestă porcină africană în raionul Fălești

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat în satul Pompa din raionul Fălești. Peste 200 de animale infectate au fost nimicite, iar în localitate s-a instituit carantină pentru 30 de zile și au loc acțiuni de dezinfectare și profilaxie. La intrare au fost instalate filtre, iar toate unitățile de transport sunt verificate și dezinfectate, relatează TV Nord.

La sfârșitul lunii iunie, un agent economic din localitate a observat primele semne de infecție la câțiva porci din ferma sa. Tot atunci animalele au fost nimicite.

Roman Garaciuc, primarul satului Pompa: „Acum două săptămâni am descoperit primele semne la una dintre ferme. Am comunicat la ANSA. Ei au venit și au prelevat probe pentru analize și s-a dovedit a fi Ciuma africană porcină și iată că am fost nevoiți să distrugem toată ferma și să  instituit carantina în localitate. 202 de porci am incinerat.”

Restul porcilor din localitate sunt supravegheați de medicii veterinari.

„S-a răspândit acolo la fermă. Au început să moară capital. Au săpat o groapă și acolo au aruncat toți porcii, mari, mici. Acolo au fost mulți.”

„Ne este frică dar ce să facem. Animale de acestea porcine nu avem, păsări, dar care se ocupă îi strașnic. Putea să fie de la mâncare oarecare, oare un concentrat ceva le-a dat.”

„Da au fost și în fiecare miercuri de la primărie ne sună și ne întreabă care este starea animalelor. Eu dezinfectez cu clor, o amestec cu apă și stropesc. Deocamdată slava Domnului, mai departe vom vedea ce va fi.”

16 din cei 202 porci au pierit singuri, iar restul au fost nimiciți.

Sergiu Cenușa, șef direcția teritorială pentru siguranța alimentelor Fălești: ”În focarele care apar, de pestă porcină africană, indiferent de orice, toate animalele se nimicesc, prin metodă fără sângerare. În cazul dat, animalele au fost împușcate cu un dispozitiv special care este prevăzut pentru această procedură. Pe teritoriul fermei a fost săpată o groapă de 4 metri adâncime unde au fost înhumate animalele, după care a fost dezinfectat cu formaldehid de 4%.”

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede în rândul animalelor.