FNFM s-a întrunit într-o ședință cu ministrul Agriculturii
Pe data de 9 iunie, la sediul central al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, a avut loc Ședința Consiliului de Administrare al FNFM cu participarea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a membrilor Consiliului de Administrație și stafful Central.
Pe ordinea de zi s-au regăsit următoarele subiecte:
Planul de activități al CA al FNFM pe perioada anului 2022;
Raportul Financiar pe perioada 01.01.2022 – 31.05.2022
Politica de subvenționare a agriculturii în anul 2023;
Diverse.
În cadrul întrunirii, fermierii au avut ocazia să îi adreseze Ministrului mai multe întrebări referitoare la situația dificilă din agricultură, problemele cu care se confruntă pentru a identifica soluții cat mai curând posibil.
Într-o situație grea se află sectorul zootehnic din țara noastră. Producătorii de lapte au mare nevoie de subvenții pentru a-și putea asigura fermele cu cele necesare și mai ales, cu furaje în acest sens. Ministrul a dat asigurări că se întreprind toate măsurile necesare și se depun eforturi deosebite pentru a-i asigura pe producătorii de lapte cu cele necesare, astfel încât să își dezvolte activitatea, dar este nevoie și de asociere a celor din sectorul zootehnic.
Adresarea solicitarilor FNFM catre Ministerul Agriculturii: http://https://drive.google.com/file/d/1XwmBu5XiY3qEka8PWoD3vOqKFgc6D5jD/view?usp=sharing
S-a vorbit și despre Fondul de subvenționare a agriculturii și mediului rural, care a crescut în acest an până la 1,75 de miliarde de lei și care, potrivit ministrului, noul regulament de subvenționare, aprobat de executiv luni 4 aprilie, facilitează accesul la sursele fondului și este ajustat la necesitățile stringente ale producătorilor agricoli.
Fermierii sociltă și subvenții pentru tinerii fermieri, a celor mici și a femeilor în agricultură. Acesta rămîne a fi un obiectiv important asupra căruia Ministerul va depune eforturile necesare pentru a-l îndeplini.
Referitor la rezervele de grâu și dacă va fi suficient grîu în acest an:
“Dupa cum cunoasteti, suprafețele însămînțate cu grâu sunt mai mici decât media de obicei dar chiar si asa prognozăm o roadă de circa 900 de mii de tone ceea ce este cu 30% mai mult decât este consumul intern necesar. De asemenea prognozam un surplus din anul trecut care va rămâne la suplinirea acestei cantităti si cantitatea preconizată total ține de 1milion 100 mii de tone ceea ce ne permite si un export de circa 400 de mii de tone, a precizat Viorel Gherciu.
Cu privire la îngrijorările în privința crizei alimentare:
“Am elaborat Strategia de Securitate Alimentară a RM care include un șir de măsuri pentru a fi întreprinse pentru a monitoriza corect care sunt stocurile necesare ca sa asiguram securitatea alimentara a tarii. De asemenea, inclusiv si monitorizarea preturilor, monitorizarea adaosului comercial la produsele sociale importate”, a mai reiterat ministrul.
Federația Națională a Fermierilor va monitoriza și în continuare situația din domeniul agricol, menținând o relație îndeaproape cu toți membrii săi, având grijă să-i informeze cu privire la toate noutățile sau schimbările ce au loc în acest domeniu.