Floarea soarelui – cei mai importanți producători din UE

Odată cu războiul din Ucraina, cultura de floarea-soarelui a intrat din nou în atenție.

Ucraina este cel mai mare producător mondial de semințe de floarea soarelui. 22% din semințele de floarea soarelui recoltate la nivel mondial provin din țara est-europeană. Pe primul loc este și la uleiul de floarea soarelui.

Ucraina nu numai că produce mult ulei de floarea soarelui, ci este și cel mai mare exportator mondial de ulei vegetal. O treime din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui provin din Ucraina. Prin urmare, războiul din Ucraina provoacă tulburări deosebite pe piețe.

UE pe locul 3 la cultivarea florii soarelui

Principalele zone de cultură sunt în estul și sud-estul țării, care sunt în principal afectate. Conform previziunilor Departamentului Agriculturii al SUA (USDA), volumele recoltelor din Ucraina vor scădea brusc în anul curent din cauza războiului. Acest lucru îi afectează în special pe consumatorii europeni. Statele UE cumpără 30% din uleiul de floarea soarelui din Ucraina.

Dar Uniunea Europeană însăși este, de asemenea, un jucător important în cultivarea florii-soarelui. În 2021, fermierii de aici au recoltat un total de 10,49 milioane tone de semințe de floarea soarelui. Aceasta plasează UE pe locul trei în rândul producătorilor de floarea-soarelui din întreaga lume, după Ucraina și Rusia. Aici se recoltează 15,4 și, respectiv, 15,3 milioane tone de semințe de floarea soarelui.

Acestea sunt cele mai importante țări în cultura florii soarelui din UE

Cei 5 principali producători de semințe de floarea soarelui din Uniune sunt:

  1. România cu 3 milioane t,
  2. Bulgaria cu 1,9 milioane de t,
  3. Franța cu 1,9 milioane de t,
  4. Ungaria cu 1,7 milioane t,
  5. Spania cu 0,77 milioane t.

Numai România produce aproximativ o treime din întreaga recoltă europeană de floarea soarelui. Germania se află pe locul 10 cu 100.000 t de semințe de floarea soarelui recoltate. Austria urmează pe locul 11 ​​cu 74.000 t.

Suprafața cultivată în Europa crește de câțiva ani. Acesta a crescut cu aproximativ 11% din 2015 și va continua să crească, având în vedere situația actuală. Cele mai importante patru țări, în special, și-au extins semnificativ suprafața în acest an.

Recoltele la hectar în UE sunt în:

  1. Austria cu 3,1 t/ha,
  2. Croația cu 3 t/ha,
  3. Franta cu 2,74 t/ha si
  4. Slovacia cu 2,71 t/ha.