Feștelița va beneficia în premieră de un serviciu de salubrizare

Nu vor mai fi nevoiţi să îngroape deşeurile prin grădină sau să le transporte pe furiş la gunoiştile neautorizate. Vorbim de locuitorii satului Feștelița, raionul Ștefan Vodă, care vor beneficia în premieră de un serviciu de salubrizare, relatează studio-l.online.

Datorită proiectului “MĂ IMPLIC”, în localitate a fost creat serviciul comunal de colectare a deșeurilor menajere. Proiectul a fost finanţat de Agenția Elvețienă pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Natalia Marin din satul Feștelița, spune că până nu demult era nevoită să care gunoiul din curte la gunoiștea neautorizată din localitate, sau să îi dea foc, doar că umplea toată strada cu miros și fum.

După înființarea serviciului de salubritate, femeia susține că o parte din deşeurile din gospodărie le foloseşte pentru compost, iar restul este scos la poartă de unde este preluat de un tractor și transportat la gunoişte.

Acum trei ani primăria satului Feștelița a decis să amenajeze o groapă de depozitare a gunoiului, pe locul unei foste mine de extragere a lutului. Proiectul de amenajare a fost coordonat cu Inspectoratul Ecologic, iar oamenii din sat s-au lăsat ușor convinși să folosească noua groapă. Crearea serviciului comunal de colectare a gunoiului menajer va ușura cu mult viața oamenilor din sat, în special a celor care nu își permiteau până acum să își organizeze independent evacuarea gunoiului din gospodăriile proprii.

Noul serviciu de salubrizare va evacua gunoiul o dată pe săptămână. Locuitorii spun că săptămânal acumulează cantităţi destul de mari. Potrivit oficialilor, proiectul ”MĂ IMPLIC” a ajutat primăria comunei să își îmbunătățească infrastructura, și să dezvolte pe termen lung abordări pentru a menține această infrastructură într-o formă bună.

Datele statistice atestă că doar 30 la sută dintre localităţile din ţară au acces la servicii de salubrizare, iar cifra aproape s-a dublat în comparaţie cu situaţia de acum trei ani. În 2021, din satele şi oraşele ţării, unde există întreprinderi specializate, au fost colectate peste 3,5 milioane de tone de deşeuri.