Fermierul Sergiu Stefanco acuză Ministerul Agriculturii că a intrat deja în campanie electorală și vine doar cu promisiuni pentru agricultori
Fermierul Sergiu Stefanco a acuzat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), pe o postare de pe Tik Tok, de lipsă de transparență și de faptul că a intrat deja în campanie electorală. Acesta întreabă Guvernarea și MAIA de ce vorbesc în spoturile publicitare difuzate la diverse posturi TV doar despre ceea ce au de gând să facă pentru fermieri, nu și despre ce au făcut în acești patru ani de guvernare?
SERGIU STEFANCO, fermier:
“De ce vorbiți Dvs la toate televiziunile și toate podcast-urile, și toată publicitatea asta despre ce veți face cu agricultura Republicii Moldova? De ce nu vorbiți despre ce ați făcut patru ani de zile? Despre ce vor face pot să vorbească cei din opoziție”, le-a reproșat Stefanco.
Acesta se arată nemulțumit și de faptul că Guvernarea subvenționează per hectar doar producătorii de sfeclă de zahăr, discriminând astfel agricultorii ce cultivă alte culturi.”
SERGIU STEFANCO, fermier:
“De ce nu spuneți că plățile directe per hectar sunt doar la o anumită cultură, și anume la sfecla de zahăr? Cu ce sunt ei mai deosebiți față de celelalte ramuri? Eu n-am nimic împotrivă, e foarte bine să primească plăți directe per hectar, așa cum spune Asociația “Forța Fermierilor” deja de 3 ani de zile. Doar că nu doar la o anumită ramură, dar la toți, și gradual, în dependență de cultura prelucrată.”
Ex-ministrul Vladimir Bolea, în prezent Ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a Republicii Moldova, declara în noiembrie, 2024, că Republica Moldova nu are suficienți bani pentru a subvenționa toate culturile per hectar.
VLADIMIR BOLEA, ex-ministru MAIA:
“Dacă e să facem un calcul și să admitem că achităm câte 215 euro la hectar pentru cele 2 milioane de hectare, pe care le avem în Republica Moldova, am avea nevoie de circa 300 de milioane de euro, bani pe care Republica Moldova nu îi are. În acest caz, am decis că vom achita per hectar doar la culturile care se recoltează tot mai puțin, dar stau la baza formării unor lanțuri mari. Este vorba despre legumicultură și sfecla de zahăr”.
Amintim că seceta din ultimii ani a afectat grav sectorul agricol și zeci de afaceri din agricultură, iar revendicările Asociației “Forța Fermierilor” privind susținerea agricultorilor prin politici ajustate la revendicările acestora, au întârziat să apară, provocând mai multe proteste în luna februarie a anului curent.
Citiți mai mult:
Livadă de prun îngrijită ca la carte: munca din primăvară aduce roade toamna
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.