Situația critică îi scoate în stradă. Fermierii anunță proteste

Agricultorii din Asociația „Forța Fermierilor” anunță proteste pentru data de 21 iunie. Decizia vine în contextul situației critice din agricultură și a „lipsei de dialog cu Guvernul”.

 

ALEXANDRU SLUSARI, director executiv „Forța Fermierilor”:  Cu 300% a crescut prețul la motorină, cu 400% s-au majorat prețurile la fertilizanți și pesticide, cu 200% la piesele de schimb. Piețele resurselor, începând cu motorina și terminând cu fertilizanți și celelalte sunt monopolizate. Piața de comercializare a producției agricole, mai ales în ultimele 2, 3 luni, noi am înțeles cine e stăpânul în Republica Moldova sub aspectul economic. Cum se duce grâul din Ucraina și cum a fost prăbușită piața internă.

 

Potrivit fermierilor, totul se produce pe fundalul pasivității autorităților. La toate motivele economice ce îi determină să protesteze, s-a mai adăugat și lipsa de comunicare, spun aceștia.

 

ALEXANDRU SLUSARI, director executiv „Forța Fermierilor”: Locul agriculturii este la masa de negocieri, nu în anticameră, nu în „pridbannic”. Protestul care este anunțat pentru 21 iunie este un eveniment economic. Și orice încercare de la orice partid să se infiltreze, să vină cu provocări, să folosească în scopuri meschine, va fi curmată de către agricultori.

Asociația a prezentat și o serie de revendicări pentru perioada imediat următoare în cadrul protestului.

ION PLĂMĂDEALĂ, președinte Consiliul „Forța Fermierilor”, agricultor, r. Leova: Restituirea fermierilor, cu excepția agroholdingurilor, a accizelor în sumă deplină la toată motorina procurată de agricultori în 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare, compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizanților, pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante în ultimele 6 luni.

Totodată, fermierii mai solicită și deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezervele de stat a cel puțin 100 mii de tone de la producătorii autohtoni, neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei pentru lucrările agricole.

 

VADIM CEBAN, agricultor, r. Rezina: Unde ne adresăm, nimeni nu vrea să ne vândă motorină. Motivează că nu au sau nu au transport. Verificând această informație pe parcursul a două săptămâni s-a văzut că sunt unele înțelegeri când se vede că se așteaptă ca motorina să înceapă să fie vândută aproximativ când va fi prețul de 32 lei per litru. Paradox mai este și că la pompă este un preț cu mult mai mare când vrei să cumperi angro. Credem că este cam o bătaie de joc față de agricultori.

SERGIU STEFANCO, agricultor, r. Căușeni: Vedem cum exportatorii de cereale folosesc capacitatea de export a Republicii Moldova și exportă cerealele din Ucraina, le cumpără la un preț mizer și le vând la prețuri foarte mari pe piața europeană, internațională. Pe când producătorii noștri agricoli din mai multe zone stau cu porumbul, cu floarea-soarelui, cu grâul în depozite pe care îl mănâncă gărgărița, care mucegăiește și se strică. Și noi nu putem vinde.

Nici vremea nu pare să țină cu fermierii, lipsa precipitațiilor din ultima perioadă nu prevede o recoltă bogată.

MIHAI GRIBINCEA, agricultor, r. Hâncești: Dacă anul 2020 a fost un dezastru economic în agricultură în urma secetei cumplite care a fost din ultimii 50,60 de ani, anul acesta vom fi afectați de mai mulți factori: parțial avem și seceta, la prima grupă se vede că avem sectă, recolta nu mai este atâta cât o așteptam.

În contextul în care investițiile sunt mari, iar recolta se așteaptă mică, agricultorii prognozează că vor vinde la un preț mai jos de sinecost.

SERGIU STEFANCO, agricultor, r. Căușeni: De nenumărate ori am avut discuții și la nivel de Parlament cu domnul Bolea și la nivel de Ministerul Agriculturii cu domnul Ministru, nu s-a făcut absolut nimic, nu s-au schimbat lucrurile, situația se agravează și noi pur și simplu nu știm ce să facem mai departe.

Agricultorii spun că protestul ar putea fi evitat dacă până la 21 iunie va exista un progres real în negocierile cu statul. Autoritățile nu au venit decomandată cu o reacție oficială.