Fermierii solicită soluții reale în fața crizei agricole

Fermierii din Republica Moldova se confruntă cu provocări majore și cer soluții reale din partea autorităților. Nemulțumiți de răspunsurile insuficiente, aceștia au ieșit în stradă pentru a-și exprima dezamăgirea. Suportul financiar sustenabil și soluțiile eficiente sunt esențiale pentru a face față schimbărilor actuale din agricultură.

Alexandru Bădărău, director executiv al Asociației Forța Fermierilor, a subliniat necesitatea eliminării condiției de eligibilitate și includerea furnizorilor ca parte păgubită, pentru a evita falimentul acestora.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv, Forța Fermierilor: ,,Eliminarea condiției de eligibilitate de 50 la sută, includerea furnizorilor în calitate de parte păgubită, pentru că agricultorul neavând roadă el nu poate să se achite cu furnizorul. Deci în cazul dat falimentează automat și furnizorul pentru că nu sa asigurat cu nimic atunci când a acreditat agricultorul, sau furnizorii au fost acei agenți economici practic instituțiile parte din lanțul valoric care datorită loc agricultorii au mai putut însămânța.”

Ion Pralea, fermier din Cahul, a raportat că temperaturile ridicate din acest an au compromis aproximativ 80 la sută din recoltă.

ION PRALEA, fermier din Cahul: ,,În urma temperaturilor ridicate di anul acesta toată recolta a fost compromisă în jur la 80 la sută. Am dovedit dar vecinii sunt mulți care nu au dovedit să facă, au recoltat deoarece s-au gândit că vor fi în grupa a doua. Noi am dovedit am făcut acte înainte de recoltat, dar toată regiunea sudică a fost afectată al treilea an consecutiv.

Totodată, directorul executiv al Forței Fermierilor, a menționat că anul trecut prețul de recoltare pentru floarea-soarelui a fost între 5 și 5,50 lei, iar anul acesta, datorită noilor restricții la import, prețul a crescut la peste 8 lei.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv, Forța Fermierilor: ,,Anul trecut la recoltare la floarea-soarelui uscila în jur de 5-5.50 lei. Anul acesta noi avem cu acestă lege sau restricție la import un preț la recoltare de peste 8 lei.

 Mai mult, fermierul din Cahul, a declarat că anul 2024 este al șaselea an de secetă și al treilea an de inundații.

ION PRALEA, fermier din Cahul: ,,Anul 24 este al șaselea an de secetă și trei ani de inundație. Terenurile mele se află în Lunca Prutului, în toți anii aceștia am fost nevoiți să descoamatăm canalele celea de desecare căci ne inundau. Având așa ani severi ne-au adus la aceea să ne credită, să ne cumpărăm imputuri.

Totodată, un grup de fermieri s-au adunat anterior la Președinție unde au cerut întâlnire cu șefa țării. Protestatarii sunt nemulțumiți că legea specială pentru sprijinirea fermierilor, prin care a fost amânată plata la credite, a fost adoptată fără ca aceștia să fie consultați. Totodată, ei consideră că termenul de șase luni pentru amânări este prea scurt.