Fermierii români și bulgari, în prag de faliment

România și Ucraina ar urma să se așeze la o masă de negocieri în privința crizei cerealelor. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, i-a propus omologului său român ca ministerele Agriculturii din cele două țări să discute direct pe acest subiect.

Fermierii români spun că sunt la un pas de faliment, iar ajutorul în bani aprobat până acum de Comisia Europeană, în valoare de zece milioane de euro, este mult prea mic ca să acopere pagubele provocate de cerealele ieftine din Ucraina.

Și președintele României, Klaus Iohannis, recunoaște că problema este destul de gravă, așa că le-a cerut guvernaților să găsesacă soluții.

Klaus Iohannis, președintele României: „Le-am facilitat tranzitul de cereale și o vom face în continuare, nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta. Dar acest ajutor este pentru Ucraina și în niciun caz nu putem să acceptăm să se întoarcă împotriva fermierilor romani.”

Între timp, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu spune că țara vecină a facilitat tranzitul a 15 milioane de tone de cereale din Ucraina, iar cu aceste cifre, România a ajuns sa fie lider mondial în privinta importurilor de cereale din Ucraina.

Agricultorii români, la rândul lor, nu se lasă în baza promisiunilor autorităților și spun că vor face demersuri pentru ca situația să se rezolve.

Cu aceeași problemă se confruntă și fermierii bulgari, care nu pot să vândă cerealele nu doar pentru că nu există cerere, ci și pentru că prețul oferit este foarte mic și nu acoperă costul producătorilor.