Fermierii nu au cui vinde ceapa, în timp ce depozitele se umplu de marfă stricată

Sute de tone de ceapă zac nevândute în depozitele fermierilor moldoveni. Agricultorii spun că ar da marfa și cu trei lei kilogramul, doar ca să nu o arunce, dar cumpărători nu se găsesc. Situația s-a agravat după anul 2022, când magazinele nu au mai fost obligate să țină pe rafturi 50 la sută produse autohtone, potrivit tv8.md.

Fermierii susțin că piețele au fost invadate de ceapă din import, vândută la prețuri mai mici, în timp ce la producătorii locali costurile de producție rămân ridicate. În paralel, în supermarketuri, ceapa se vinde cu 7–10 lei kilogramul, în timp ce agricultorii spun că nu reușesc nici la 3 lei să o dea.

În 2024, Republica Moldova a avut o supraproducție de ceapă: peste 60 de mii de tone, cu 5 mii mai mult decât necesarul anual de consum. Totuși, Ministerul Agriculturii susține că problema nu este lipsa cererii, ci lipsa unei planificări a vânzărilor și a contractelor sigure cu lanțurile comerciale.

Reprezentanții Ministerului afirmă că în paralel au fost exportate 7 mii de tone de ceapă și au fost importate doar 4 mii, ceea ce înseamnă că piața nu a fost dominată de produse din alte țări, iar responsabilitatea ar trebui împărțită între producători și comercianți.

Citiți mai mult:

Producția industrială a crescut în februarie, dar rămâne în scădere pe primele două luni ale anului

Agricultura no-till aduce profit fermierilor americani

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.