Fermierii moldoveni au exportat în PREMIERĂ speltă decojită în Israel
Un grup de producători agricoli ecologici din ţara noastră au exportat în acest an pentru prima dată în Israel seminţe decojite de speltă, certificate conform cerinţelor bucătăriei israeliene kosher, adică ce respectă legile religioase evreieşti.
Certificarea kosher a constat în supravegherea de către inspectorii cumpărătorului a tuturor proceselor, începând de la recoltare, transportare, procesare, depozitare şi până la încărcare şi export.
Pentru a corespunde standardului cerut, spelta trebuie să provină din regiuni în care cantitatea de precipitaţii în sol nu a depăşit la recoltare adâncimea de doi milimetri. Respectarea acestei cerinţe a fost posibilă datorită faptului că recoltarea volumelor necesare pentru această partidă a avut loc înaintea ploilor recente.
Întreaga cantitate certificată pentru aceste livrări a constituit 75 de tone de seminţe de speltă decojite. Acest volum de produs finit a fost obţinut din aproximativ 115 tone de materie primă recoltată de pe o suprafață de 25-30 ha de semănătură.
Pentru anul viitor, aceiaşi importatori israelieni preconizează să achiziţioneze din ţara noastră 250-300 tone de speltă decojită, iar în viitor cantitatea ar putea să crească.
Avantajele oferite de acest export constă în faptul că piaţa din Israel nu prevede certificare dublă, ca în cazul celei a Uniunii Europene, iar preţul este cu aproximativ 10% mai mare decât cel oferit de cumpărătorii din comunitatea europeană.
Din culturile de panificaţie pentru bucătăria kosher, solicitate şi de consumatorii de produse ecologice, mai fac parte secara, einkornul cunoscut şi ca polba sau alac (triticum monococcum), precum şi emmerul (triticum dicoccum).