Fermierii italieni s-au alăturat protestelor care au cuprins întreaga Europă. Aceștia spun că întregul sector agricol, considerat cândva punctul forte al economiei italiene, nu mai este la fel de profitabil ca altădată. De asemenea, ei sunt nemulțumiți de politicile de mediu ale UE și consideră că importurile străine ieftine reprezintă o concurență neloială. Situația a fost înrăutățită de inflație.
Principala cerință a agrarienilor italieni este o reglementare mai strictă a importurilor. Anularea taxelor vamale pentru produsele ucrainene ca urmare a războiului a redus drastic profiturile acestora.
„Profitul pentru anul trecut a scăzut cu 70% din cauza creșterii costurilor mijloacelor tehnice și a costurilor legate de utilaje. După cum am spus, toți acești factori ne-au redus câștigurile. Practic, aș spune că profiturile, din păcate, nu mai există. Continuăm să pierdem bani. Așadar, trebuie să acționăm și să ne facem auziți, altfel s-ar putea să fim nevoiți să închidem întregul sector”.
Cei mai mulți dintre fermieri au venit din centrul Italiei. Unii dintre ei au făcut mai mult de 10 ore pentru a ajunge aici. Ei spun că a meritat.
„Nu ne-au ascultat niciodată. Nu am crezut niciodată că va trebui să ajungem la asta… dar asta am decis. Nu putem pleca de aici cu mâna goală, trebuie să realizăm ceva, nu putem continua așa”.
Fermierii protestatari speră ca până la sfârșitul săptămânii să ajungă în capitală aproximativ 2.000 de tractoare pregătite să participe la demonstrație.