Fermierii europeni protestează împotriva politicilor agricole și importurilor masive

Fermierii din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Austria au organizat pe 27 februarie proteste masive pentru a-și exprima nemulțumirea față de politicile agricole europene și importurile de produse din afaceri externe, care îi pun în dificultate economică. Aceste acțiuni vizează, în special, acordurile comerciale cu țările terțe și lipsa unui buget suficient pentru Politica Agricolă Comună (PAC) pentru perioada 2028-2034, notează revista-ferma.ro.

Fermierii europeni contestă importurile masive de produse agricole, în special din Ucraina și țările sud-americane, care intră pe piața UE fără taxe vamale. Aceste importuri sunt considerate o competiție neloială, întrucât fermierii din aceste regiuni nu sunt obligați să respecte aceleași standarde stricte de producție și mediu impuse în Uniunea Europeană.Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare au transmis un mesaj de solidaritate fermierilor europeni, subliniind că și fermierii români se confruntă cu aceleași probleme.

Printre acestea se numără distorsiunile pieței cauzate de importurile ieftine și birocrația excesivă impusă de reglementările europene.Fermierii europeni solicită anularea acordului UE-Mercosur, renegocierea relațiilor comerciale cu Ucraina și garantarea unor politici agricole echitabile. De asemenea, se cere reducerea birocrației și sprijinirea unei etichetări corecte a produselor alimentare, pentru protejarea consumatorilor europeni.

Fermierii europeni sunt îngrijorați de acordul comercial UE-Mercosur, care ar putea duce la importuri ieftine de produse agricole și ar afecta grav competitivitatea producției locale. În plus, diferențele semnificative între standardele europene și cele din statele Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay și Uruguay) ridică probleme de siguranță alimentară și mediu.

Citiți mai mult:

Licitație internațională de berbeci la Salonul Agricol din Paris

Moldova, în top 10 exportatori de prune uscate la nivel mondial

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.