Fermierii din nordul Israelului se luptă pentru a-și îngriji câmpurile și livezile. Din cauza războiului, aceștia nu pot ajunge la plantațiile lor sau la fermele pe care le dețin. Fermierii de acolo se simt abandonați de guvern și de armată. Jumătate din producția israeliană provine de la ferme aflate la o distanță de până la cinci kilometri de granița cu Libanul.
MOSHE WEINSTEIN, fermier din Metula: „Am livezi de mere Pink Lady, nu am posibilitatea să le culeg, să le privesc. Toate fructele sunt pe jos. Avem kiwi, avem nuci pecan, avem mere granny smith. O parte din ele, pe pom, majoritatea sunt pe jos. Nu există nici o ieșire și nici o venire. Nimeni nu știe ce se întâmplă în câmp.”
Un alt fermieri din Margaliot, de la una dintre cele mai mari ferme avicole din Israel, a declarat că producția, dar și calitatea ouălor a scăzut considerabil din cauza stresului provocat de sunetele exploziilor.
YONI DAVIDI, fermier din Margaliot: „Venim repede, strângem ouăle. Vedem o scădere a ouatului, vedem ouă mai mici, vedem multe rupturi și nu este ușor.”
Mulți fermierii au părăsit zona, iar muncitorii agricoli, mulți din Thailanda, au părăsit țara.
OMER CRANE, reprezentant Institutul Migal: „Principala problemă pe care o avem cu acest război este că nu putem ajunge la plantații, iar al doilea lucru este că muncitorii au plecat. O mulțime dintre ei thailandezi care lucrau în nord au plecat, o mulțime de muncitori locali, unii dintre ei și-au părăsit casele, acum locuiesc în alte locuri, iar unora dintre ei le este teamă să vină și să lucreze pe câmpuri.”
Din octombrie, peste 2.000 de rachete au fost lansate din Liban. Israelul a evacuat aproximativ 60.000 de persoane din peste 40 de comunități din nord.