Fermierii din Belgia continuă protestele, blocând mai multe puncte de trecere a frontierei cu Olanda. Aceștia sunt nemulțumiți de taxe, creșterea costurilor, importurile ieftine și birocrație, scrie libertatea.ro.
Unul dintre punctele de trecere blocate este cel din direcția Anvers, al doilea oraș ca mărime din Belgia și unde se află al doilea port ca mărime din Europa.
În vestul Belgiei, fermierii blochează de mai multe zile intrarea sau ieșirea camioanelor din portul Zeebrugge. Aproape două mii de camioane sunt blocate acolo. Poliția locală a anunțat că le oferă șoferilor servicii de catering și facilități sanitare.
Premierul belgian Alexander De Croo a declarat că, a venit momentul să se renunțe la aceste blocaje.
Alexander De Croo, premier belgian: „Semnalul a fost dat. Le-am primit la nivel federal și european. Astăzi, guvernul flamand face același lucru. Acesta este un angajament de a continua să lucrăm cu ei în săptămânile următoare. Cred că a sosit momentul să renunțăm la blocaje”.
Alexander De Croo consideră că multe măsuri au fost deja luate. De exemplu, Europa nu introduce în prezent regula care obligă agricultorii să lase 4% din terenurile arabile în paragină.
„Sunt pe deplin conștient de faptul că manifestanții se așteaptă ca soluțiile să fie găsite foarte repede, dar unele probleme sunt complexe și au nevoie de timp”., afirmă Alexander De Croo.
Fermierii au protestat joi, 01.02.2024, la Bruxelles, unde au aruncat cu ouă și pietre, au mers cu tractoarele, au aprins focuri pe străzi și s-au ciocnit cu poliția locală, în ziua în care liderii europeni s-au reunit pentru un summit extraordinar dedicat Ucrainei. La finalul reuniunii, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Executivul comunitar va pregăti o propunere pentru „a reduce povara administrativă” care apasă asupra agricultorilor.