Fermierii au reluat protestele. Au pichetat Ministerul Agriculturii și AIPA
Nemulțumirea și dezamăgirea agricultorilor se face tot mai resimțită. După mai multe proteste în centrul capitalei organizate în ultima perioadă, agricultorii afectați de crizele din 2022,au ieșit din nou în stradă pentru a cere ajutor de la autorități.
Potrivit producătorilor, ministerul Agriculturii este responsabil de a ai ajuta pe agricultori, care sunt în prag de faliment, reieșind din contextul în care situația actuală în sectorul agrar este una complicată.
Alexandr Slusari, director executiv al Asociației “Forța Fermierilor”: “Noi am propus săptămâna trecută, să avem această întâlnire la minister, să dăm cărțile pe față și să vedem aspectul legal, aspectul tehnic, toate momentele. Ministerul trebuie să lucreze pentru a ușura lucrul agricultorilor, dar nu pentru a-l complica. Lucrurile și așa sunt mai mult decât complicate. Oamenii vând grâu cu 2,40, porumb cu 2,40, floarea-soarelui sub 6 lei, oamenii stau în pragul falimentului.”
Cu speranță în suflet și obosiți de atâtea promisiuni, agricultorii mai speră că vor avea loc careva schimbări, iar sectorul agrar nu va fi doborât cu totul la pământ.
“Sperăm că poate poate ceva se va schimba spre bine, iar AIPA și Ministerul Agriculturii ne vor auzi și ne vor da o mână de ajutor nouă, agricultorilor, și să facem totul să fie spre bine, dar și un pic mai ușor pentru agricultori. Eu cred că toată țara se bazează pe agricultură.”
„Noi toți avem dreptul să cultivăm ceea ce este, dar dacă la noi țara pune obstacole în producerea unor culturi oarecare eu cred că asta nu e bine.”
Ultimii trei ani au fost productivi pentru sectorul agrar, susțin producătorii, însă sezonul acesta este unul foarte greu din mai multe puncte de vedere, iar unul dintre ele este cel financiar.
„Anul 2021 a fost un an foarte bogat, în 2022 noi tot am avut roadă, dar știți, am mai avut careva rezerve și am mers mai departe, însă anul 2023 este cel mai greu an pentru noi, când nu avem cu ce lucra, nu avem cu ce achita datoriile.”
„Eu consider că porumbul trebuie să fie, chiar dacă nu este anul acesta, va fi peste un an.”
„Cei care nouă ne livrează toate inputurile acestea, să spunem că pesticide, motorină, semințe și așa mai departe, ei vor ca noi să le dăm banii aceștia, iar noi de unde avem, de unde nu avem îi dăm, dar noi cu ce rămânem la urmă, nu rămânem absolut cu nimic? Nimeni nu vrea să ne audă și să ne intre în situație. ”
Protestul a avut loc în fața Ministerului Agriculturii și Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură.