Fermierii au ieșit la proteste pe mai multe trasee naționale. Vama Leușeni, blocată

Fermierii din mai multe raioane ale țării au ieșit la protest. Pe parcursul zilei de luni, aceștia au blocat vama Leușeni, preț de câteva ore. Totodată, manifestații au avut loc și pe alte patru trasee naționale. Agricultorii au menționat că unul dintre motivele protestelor este lipsa resurselor pentru începerea lucrărilor de primăvara, în special, când livrarea motorinei din România întârzie, iar Guvernul nu i-ar ajuta să facă față crizelor.

„Băieții indignați că nu a ieșit nimeni la dialog. Azi suntem mai echipați. Coadă încă-încă prelungește.”

Astfel, protestele s-au desfășurat pe traseul Orhei-Rezina, la centura orașului Fălești, intersecția drumului Chișinău-Bălți, Chișinău-Soroca și Chișinău-Dubăsari. De asemenea, fermierii au protestat cu tehnica agricolă și la vama Leușeni. Manifestanții au claxonat și, la un moment dat, chiar au blocat o bandă de circulație cu tehnica agricolă.

„Iată, uitați-vă, îi blocat tot absolut. Nu trece nimic. Toate căile de acces sunt blocate.”

În acest context, reprezentanții Poliției de Frontieră le-au recomandat călătorilor să opteze pentru alte puncte de trecere a frontierelor precum: Sculeni, Costești sau Leova-Bumbăta. De asemenea, aceștia în comun cu angajații Inspectoratului Național de Securitate Publică au menținut ordinea publică.

„Noi am solicitat de nenumărate ori întrevederi și soluții am propus. Nu am fost auziți. Din păcate suntem nevoiți, în disperare, să recurgem la asemenea măsuri. Credeți-ne, nu ne bucură pe noi sau pe mine personal să vin tocmai de la Căușeni la Leușeni să protestez cu băieții.”

„Noi, fermierii suntem puși unu la unu în față la toate provocările care sunt la moment. Această guvernare nu este guvernarea care să ne reprezinte interesele noastre.”

„Mai avem niște monopoliști, iarăși, aici vine rolul statului, și cum se stabilește prețul la grâul nostru. De ce la români îi patru lei, iar la noi îi doi lei? Iată aici ar trebui să vină în ajutorul nostru acele instituții statale care să reglementeze.”

Potrivit fermierilor, situația niciodată nu a fost atât de dificilă în sectorul agrar și criza 2022-2024 poate distruge mii de producători agricoli și zeci de localități rurale. În acest context Asociația „Forța Fermierilor” cere începerea imediată a unui dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii care protestează și identificarea urgentă, cu suportul partenerilor externi, a ajutorului financiar de cel puțin 400 milioane de lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani, ca plăți directe per hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023.