Fermier: „Să nu ne spuneți povești de adormit copiii”
Agricultorii continuă protestul din fața clădirii Parlamentului. Li s-au alăturat și veteranii de război. Zona a fost împânzită de polițiști, care au ținut manifestanții la distanță.
Fermierii au claxonat și au scandat „noi nu cedăm”, „jos trădătorii” și au solicitat demisia Guvernului. Aceștia afirmă că au venit să protesteze pașnic și fac apel către toți agricultorii din regiuni ca să-i susțină.
”Noi, protestatarii, respectăm legea. Băieții aceștia în uniformă respectă legea. Cea mai mare problemă e că tâlharii din Parlament i-au pus pe ei în fața noastră, ei nu au nici măcar demnitatea asta să iasă. Noi promitem că dacă ei ies aici și ne explică nouă ce s-a întâmplat noaptea trecută în Parlament, dar la toți, inclusiv dvs. ca să înțelegeți, noi ca să înțelegem, societatea să înțeleagă ce s-a întâmplat noaptea trecută în Parlament, noi plecăm acasă”, a spus Sergiu Stefanco, unul dintre liderii fermierilor protestatari.
”Nu ne atingem nici de un polițist, și aceleiași rugăminte o avem către forțele de ordine, nu agresați și nu mergeți la conflict. Noi vrem să vină din nou și să ne lămurească cum până la 1 februarie fermierii o să fie achitați, că noi la 1 martie să începem semănatul, cultivatul, să nu-mi spună mie povești de adormit bătrânii și copiii,”, a adăugat Vasile Mîrzenco, directorul exectutiv al FNFM.
Agricultorii vor să știe dacă deputații într-adevăr au identificat surse financiare pentru ei sau le-au făcut promisiuni deșarte.
În cadrul ședinței plenare, care a avut loc aproape de miezul nopții, au fost votate cele mai importante legi ale statului: bugetul pentru 2021, bugetului asigurărilor sociale de stat și politica bugetar-fiscală.
Președintele Comisei Agricultură și Industrie Alimentară, Radu Mudreac a anunțat în cadrul unui briefing de presă că TVA-ul pentru 2021 rămâne același și că în urma abroării legii privind „furtul miliardului”, guvernul va obține suplimentar până la 900 de mln de lei, care ar urma să fie alocate în fondul de subvenționare a agricultorilor. Totodată, mai mulți experți economici, dar și Guvernatorul Băncii Naționale au criticat această decizie.
Pe 16 decembrie, adunați în fața Parlamentului la volanul tractoarelor, fermierii au protestat, cerând să li se acorde despăgubiri de 3.000 de lei la culturile de grupa a doua afectate de secetă și să fie păstrată cota TVA pentru comercializarea producției agricole la 8%.