Fermele verticale – viitorul agriculturii?

Într-un adăpost antiaerian din cel de-al Doilea Război Mondial, unde vagoanele metroului londonez se pot auzi trecând pe deasupra, frunzele aromatice de coriandru se apleacă spre lumina roz a becurilor LED – o viziune despre modul în care ar putea arăta fermele viitorului, scrie digi24.ro.

Cei de la Fermele Zero Carbon cresc ierburi și salate în Clapham, în sudul Londrei, o zonă în care nu este loc pentru culturile agricole obișnuite. La 30 de metri adâncime, se întind tuneluri lungi de un kilometru, iar tehnologia le-a permis oamenilor să le transforme în ferme.

Tommaso Vermeir, șeful fermei subterane: „Viitorul este foarte, foarte luminos pentru această industrie și cred că ceea ce va fi cu adevărat un punct de pivotare fundamental este aplicarea adecvată a tehnologiei”.

Agricultura pe verticală, numele dat producției de culturi agricole într-o serie de niveluri suprapuse, de multe ori într-un mediu controlat, este o industrie în mare creștere în care au fost investite miliarde de dolari în proiecte de pe tot globul. Acest tip de agricultură ar putea fi o soluție la criza alimentară.

Olivia O’Brien director la Fermele Zero Carbon: „Ceea ce face ca această industrie să fie atât de captivantă și provocatoare este că nimeni nu a reușit să îi dea de cap”.

Locația subterană a fermei asigură izolație naturală în fața frigului, iar energia este obținută din resurse regenerabile. Agricultura subterană consumă între 70 la sută și 90 la sută mai puțină apă și 95 la sută mai puține îngrășăminte decât fermele obișnuite. Culturile cresc tot anul într-un ritm mult mai accelerat. Semințele sunt semănate pe bucăți decupate de covor și, cu toate că nu există pământ în această fermă, muncitorii poartă o uniformă din care nu lipsesc cizmele purtate de un fermier obișnuit.