Fermele verticale, tot mai populare în Moldova
Agricultura pe verticală devine tot mai accesibilă și reprezintă viitorul agriculturii urbane. Cel puțin, asta susțin specialiștii în domeniu.
Una din cele mai moderne ferme verticale din țara noastră este gestionată de o tânără antreprenoare și se găsește la Călărași.
Acum câteva luni, Zinaida Plămădeală a decis să cultive salată verde conform unor tehnologii moderne. Sera are 65 de metri pătrați, iar datorită utilajelor performante, poate activa anul-împrejur, indiferent de anotimp.
ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ, producător agricol, or. Călărași: „Am decis să mergem pe această direcție pentru ca să obținem un produs de o calitate înaltă, un produs care să-l avem consecvent ca să nu întrerupem ciclul de producere. Noi dacă plantăm cu o anumită periodicitate, respectiv recolta este la fel cu o anumită periodicitate.”
Culturile hidroponice pe film nutritiv NFT, reprezintă una dintre cele mai interesante sisteme de cultură, folosite în fermele verticale. Această metodă de creștere este ecologică, simplă și vă scutește de multe cheltuieli.
ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ, producător agricol, or. Călărași: „Tot climatul din interiorul acestei încăperi este controlat. Este ajustat la necesitățile plantei la fiecare etapă de dezvoltare a ei. Respectiv, noi putem să reducem la minim factorii externi de influență.”
Pentru a crea un climat favorabil, lumina, temperatura, umiditatea, ventilarea sunt setate cu ajutorul unui soft și pot fi monitorizate de la distanță, cu un singur click. Datorită acestor parametri, se sporește și producția culturii, deoarece se obțin recolte de calitate într-un timp foarte scurt.
ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ, producător agricol, or. Călărași: „Implicarea factorului uman în acest proces de producere este minimă, datorită faptului că toți parametrii sunt presetați. Prin urmare, factorul uman este redus la minim, noi nu trebuie să facem multe lucruri. Avem un soft special în care se monitorizează toți factorii de influență asupra plantelor.”
În creșterea culturilor hidroponice, Zinaida este ghidată de către Timur Muradov. Specialistul spune că ferma verticală poate fi construită oriunde, atât la sat, cât și la oraș.
TIMUR MURADOV, specialist în construcția fermelor verticale: „Ferma verticală ne permite să cultivăm plante anume în oraș, cât mai aproape de punctele de vânzare. Prin urmare, produsul pe care îl producem e foarte proaspăt. Noi îl scoatem dimineața prin plantație și peste o oră sau două este deja în magazin. Acesta e cel mai mare avantaj ale fermelor verticale, în comparație cu alte gospodării țărănești.”
Pentru ca plantele să fie bogate în vitamine, întregul proces de nutriție a lor este monitorizat de un soft de pe calculator, ce oferă precizie maximă și productivitate în timp rapid.
TIMUR MURADOV, specialist în construcția fermelor verticale: „Iată, spre exemplu, noi putem să vedem în soft-ul nostru cum planta se hrănește într-o anumită perioadă de timp. Dacă noi nu vedem un anumit decalaj în grafic, atunci înțelegem că situația este foarte bună și nu avem anumite probleme”
De asemenea, datorită tehnologiei avansate, nu sunt necesare tratamentele fitosanitare, existând un control asupra nutrienților și factorilor de mediu. Un alt avantaj al sistemului constă în aceea că nu se folosesc pesticide, deoarece plantele crescute cu ajutorul acestei tehnologii nu sunt predispuse la boli și dăunători. Cu alte cuvinte, poți obține produse mult mai sănătoase față de cele crescute în mod tradițional.
ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ, producător agricol, or. Călărași: „Avantajul salatei care este crescută pe un sistem hidroponic este în primul rând că nu sunt folosite pesticide, pentru că nu sunt tratate împotriva la niciun fel de dăunător, și boli la fel, de aceea, cel mai mare avantaj este că nu sunt dăunători și boli.
Salata verde, dacă e cultivată în sol, crește în aproximativ opt sau zece săptămâni, în funcție de tip. Iar în sistemul de cultivare a plantelor pe film nutritiv (NFT), se obțin recolte de calitate înaltă cu două sau patru săptămâni mai puțin.
TIMUR MURADOV, specialist în construcția fermelor verticale: „Primul avantaj este posibilitatea de a produce cât mai aproape de punctul de vânzare. Putem produce cantități mari într-un spațiu mic. Ciclul de creștere a plantei este de două ori mai scurt, față de cultivarea în sere tradiționale. Lipsesc în totalmente pesticidele.”
În această fermă verticală, anual, pot fi realizate 26 de cicluri de creștere. Greutatea unei plante este, în medie, de 120 de grame, iar săptămânal, se pot produce câte 1000 de plante. Anual, numărul acestora poate ajunge până la 52 000, iar pentru aceasta nu este nevoie să ai studii agricole.
TIMUR MURADOV, specialist în construcția fermelor verticale: „Ferma verticală permite oamenilor, chiar și fără experiență în domeniu, ca după șase săptămâni de la plantare să-și vândă propria producție. Ei nu au nevoie de cunoștințe agricole, important e să respecte procesul tehnologic. În rest, de toate se ocupă tehnologiile inteligente.”
Datorită tehnicii de cultivare a plantelor pe film nutritiv, procesul de recoltare este foarte simplu, spre deosebire de cultivarea în câmp deschis sau în seră.
ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ, producător agricol, or. Călărași: „Deci, recoltarea plantelor se face după ce este finalizat procesul de creștere. Este foarte ușor acest proces. Extragem planta cu tot cu rădăcină, și mai apoi urmează să le cântărim și să le pregătim pentru comercializare.”
Salata verde este o plantă bogată în minerale și vitamine. Aceasta conține Vitamina A, C, B6, Calciu, Magneziu, Fier, precum și Fosfor, Zinc, Mangan, Seleniu.