Fermele mici din UE tot mai puține: România înregistrează cea mai mare pierdere

Între 2010 și 2020, numărul fermelor din Uniunea Europeană a scăzut cu aproape 25 la sută, iar România a fost țara cu cea mai mare pierdere absolută, dispariția a 970 mii de ferme mici fiind raportată de Comisia Europeană. Aceasta reprezintă o schimbare structurală majoră în agricultură, în special în regiunile din Estul și Centrul UE, unde fermele mici de semi-subzistență au fost înlocuite de exploatații mai mari, atât ca dimensiune fizică, cât și economică, notează revista ferma.ro.

În aceleași perioade, suprafața totală a terenurilor agricole din UE a scăzut cu doar 2,2 la sută, în timp ce schimbările în structura fermelor au fost mult mai vizibile. De exemplu, numărul fermelor mixte a scăzut semnificativ în statele din centrul și estul Europei, în timp ce producția de cereale, semințe oleaginoase și proteaginoase a crescut cu aproximativ 30 la sută. În plus, fermierii din aceste țări au abandonat treptat agricultura de subzistență, în favoarea unor culturi mai specializate și profitabile.

În ceea ce privește sectorul zootehnic, numărul fermelor de animale a scăzut cu aproape 50 la sută în majoritatea țărilor UE, iar în România și Bulgaria, efectivele de animale au fost semnificativ reduse. Totuși, suprafața utilizată pentru agricultură a crescut cu 5 la sută în anumite regiuni, ceea ce indică o tendință de consolidare a fermelor mari. Schimbările structurale din acest sector au fost influențate de prețurile produselor agricole, factori macroeconomici și adaptarea fermierilor la noile condiții de piață.

Citiți mai mult:

Sprijinul pentru fermierii afectați de secetă, în așteptare: Decizia se amână până pe 18 decembrie

Guvernul aprobă legea fertilizanților autohtoni: acces mai ieftin pentru agricultori

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.