Fermele de păsări afectate de secetă
Anul 2020 i-a pus la mare încercare pe mulți agricultori din republică. Seceta și temperaturile ridicate i-au afectat direct și pe crescătorii de păsări. Dumitru și Olga Buruc din localitatea Chetrosu, raionul Anenii Noi cu 9 ani în urmă și-au inițiat o afacere de familie. Ei spun că în acest an se confruntă cu mari greutăți.
„De la început parca era totul bine, vânzările mergeau, lumea procura păsări, pentru că toți doreau să aibă și carne și ouă în gospodărie, dar deja de la sfârșitul lunii iunie dacă nu mă greșesc, vânzările au scăzut brusc, prețul la fel foarte tare a scăzut. Deja pur si simplu realizam, ca să îl cumpere lumea și să nu-l ținem în hală, să nu-l hrănim să nu mergem în minus mai mult. Am trecut și peste asta, dar la moment furajerele sunt scumpe, anul trecut erau mai ieftine, iar anul acesta s-au scumpit de 3 ori aproximativ.” ne-a comunicat Olga Buruc, crescătoare de păsări.
Soții au investit mai mult de o jumătate de milion de lei și au studiat minuțios piața internă.
„Am început de la zero, lucram doar noi în doi singuri. Creșteam pe atunci mai mult rasă ouătoare, ca urmare a experienței am văzut că pe placul omului, a apărut rasa carne ouă, adică să nu fie doar pasăre ouătoare, dar să crească un pic mai mășcată, când să tai o pasăre să înțelegem că este și ceva carne. De aici ne-a venit ideea să creștem rasa dată, Rebrow, franceză. Nu este atât de ușor să o creștem, dar ne-am acomodat.” ne-a comunicat Olga Buruc, crescătoare de păsări.
„Principalul la puișorii mici până la o vârstă anumită, este temperatura, care este un factor important. Temperatura se schimbă după vârsta lor. Începând cu 34 de grade și la scădere merge. În afară de temperatură trebuie să fie și ventilarea bună, ca să fie aerul curat în hală, de asta ventilarea lucrează permanent. El face și căldură ca să se mențină temperatura, dar și să scoată toată umiditatea care se strânge de la pasăre.” ne-a povestit crescătorul Dumitru Buruc.
Formele parentale le aduc din Ungaria. Fermierii s-au informat mult pentru a crește păsări sănătoase. Deși respectă cu strictețe recomandările veterinarului, în prezent, cheltuielile sunt destul de mari.
„Aici avem mâncare cu care îi hrănim, aici avem 18 saci, care ne ajung pe două zile. Respectiv, dacă anul trecut costul unui sac era mai mic, anul acesta s-a ridicat și ajunge până la 250 de lei, evident că și costul la pui va fi mai mare. El se hrănește doar odată în zi, acum stada parentală, așa este regula, nu trebuie să o hrănim de dimineață până seara că așa este regula, dar oricum.” ne-a comunicat Olga Buruc, crescătoare de păsări.
Această perioadă dificilă i-a determinat pe producători să devină mai puternici și mai raționali. Pe viitor, doresc să își extindă afacerea pentru a-și acoperi pierderile acumulate în condiții de pandemie.