Fermă de vaci mulgătoare monitorizate cu ajutorul unei aplicații

În prezent, digitalizarea permite tuturor sectoarelor din agricultură să se dezvolte, asigurând o mai mare productivitate, într-un timp scurt.

În apropiere de satul Horești, raionul Ialoveni există una dintre cele mai mari ferme de bovine din Moldova. Fondat în 2015, complexul se întinde pe o suprafață de 13 hectare. Aici cresc peste 1000 de bovine, dintre care, 480 sunt vaci mulgătoare. Întreținerea acestora nu este deloc ușoară, de aceea, administratorul fermei a decis să folosească noile tehnologii.

ION POPESCU, administrator fermă zootehnică, s. Horești, r. Ialoveni: „Începând cu anul 2016, am început un program de digitalizare a întregului proces tehnologic, care este la noi în fermă. Începând cu furajarea, mulsul. Tot lanțul nostru tehnologic este digitalizat.”

Mașina de distribuit furaje face parte din acest lanț tehnologic. Aceasta face munca a cel puțin 30 de oameni. Preia hrana, în același timp o cântărește, mai apoi o mixează, după care o repartizează animalelor. Întregul proces durează doar câteva minute.

 ION POPESCU, administrator fermă zootehnică, s. Horești, r. Ialoveni: „Mașina de distribuit furaje, avem un operator la un așa efectiv de animale. Respectiv, are un regim de muncă de la ora 07:00 până la 11:00, ceea ce este prima hrană, iar a doua hrană este de la ora 15:00 până la ora 19:00. Cred că mașina înlocuiește zeci de oameni. Dar la noi este nevoie de un singur operator și deja mașina.”

Creșterea unui efectiv atât de mare de animale nu ar fi posibilă dacă nu ar exista o aplicație, cu ajutorul căreia se monitorizează absolut toate informațiile despre fiecare bovină în parte. Aceasta poate fi accesată de pe telefon sau calculator. Este nevoie doar de introdus codul unic al animalului.

 VICTOR COLIN, manager ferma zootehnică, s. Horești, r. Ialoveni

„Avem informația: vârsta e șapte ani și șase luni, numărul crotaliei, genul feminin, rasa Holstein 100%, culoarea alb-negru, grupa 12, vaci mulgătoare după 300 de zile. În principiu, se lucrează mai mult la calculator. Dar, de exemplu, dacă ești în grajd ca să nu mergi la calculator, ai venit lângă animal și ai văzut că vaca are anumite probleme de sănătate. Ai intrat în aplicație și ai văzut ce-i cu animalul.”

Iar pentru rezultate mai bune, specialiștii analizează starea fiecărui animal de pe calculator.

 VICTOR COLIN, manager ferma zootehnică, s. Horești, r. Ialoveni: „Programul ne permite să selectăm animalele de care avem nevoie. De exemplu, vaca este la muls și necesită să îi facă ultrasonografie sau să o însămânțeze. Prin urmare, avem porțile de selecție, de la calculator am programat numărul animalului. Când vaca se aproape de poartă, se citește responderul, mai apoi se deschide altă poartă și animalul se duce pe altă linie, iar celelalte animale se duc în grupă. Este foarte ușor pentru medicii veterinari.”

Potrivit administratorilor fermei, factorul uman în fermă este foarte puțin implicat în munca fizică, deoarece tehnologiile fac aproape tot. Pe timp de iarnă, ventilarea halelor este esențială ca bovinele să aibă un climat favorabil. Prin urmare, aceasta se produce automat.

VICTOR COLIN, manager ferma zootehnică, s. Horești, r. Ialoveni: „Sistemul de ventilare care are senzori la trei parametri: umiditate, căldură și amoniac. Dacă unul din parametri se ridică, se pornește ventilatorul. Cu cât temperatura e mai înaltă sau umiditatea, respectiv ventilatorul se rotește cu o viteză mai mare. Aici avem o temperatură de 14 grade Celsius.”

Potrivit lui Ion Popescu,  vaca de rasa Holstein oferă în medie zilnic câte 29 de litri de lapte. Asta se datorează confortului animalelor, dar și programului de alimentație. Mulsul vacilor este automatizat, iar tot procesul durează în medie de la patru până la șapte minute.

ION POPESCU, administrator fermă zootehnică, s. Horești, r. Ialoveni: „La o fermă zootehnică laptele este monitorizat și verificat. Prin urmare este un lapte calitativ și cu parametri stabili.”

Administratorul fermei zootehnice, Ion Popescu spune că pentru a avea cele mai bune condiții la o fermă de bovine este important ca totul să fie controlat de anumite programe.

ION POPESCU, administrator fermă zootehnică, s. Horești, r. Ialoveni: „Eu nu mi-aș închipui ca altfel să lucreze ferma, pentru că la așa un număr mare de bovine este nevoie de foarte mulți muncitori ca să fie monitorizată și să meargă conform lanțului tehnologic de care avem nevoie. Eu cred că asta este viitorul nostru și respectiv, toate fermele care o să fie o să treacă la astfel de programe.”

În doar câțiva ani, investițiile la această fermă zootehnică au ajuns la zeci de milioane de lei, doar în digitalizare. Ferma de bovine beneficiază de subvenții din partea statului de până la cinci milioane de lei pe an, datorită cărora devine tot mai performantă.