Ferma cu 15 solarii. Provocările unui business new-entry cu legume bio
Ferma Legume Ecologice – www.legumeecologice.ro – un brand puternic în agricultura bio din România pe zona producției de legume. Business-ul, pornit în 2017, în localitatea prahoveană Dumbrava, a ajuns la maturitate în 2020, când exploatația a intrat pe piață cu produse certificate ecologice. Un mare sprijin l-au reprezentat fondurile europene care au stat la baza componentei de sortare, depozitare și ambalare.
Proprietarul companiei Rora Agri Trade SRL și a terenurilor aferente exploatației agricole este Mihai Florian, iar gazda noastră în cadrul vizitei la fermă a fost Mihai Poenaru, directorul administrativ al afacerii.
Fermă cu 4 hectare și 15 solarii
Ferma Legume Ecologice se întinde pe o suprafață de 40.000 mp și cuprinde 1.260 mp depozit, 1.250 mp seră, 15 solarii și 13.000 mp cultură în câmp.
În cadrul depozitului este inclusă o zonă de sortare/ambalare, dar și o zonă de depozitare cu instalație de frig și o secție de deshidratare a produselor. Depozitul, precum și întreaga fermă se află în localitatea Dumbrava din județul Prahova.
La momentul de față sunt 15 solarii în circuitul productiv, fiecare cu o suprafața de 500 mp. Fiecare solar este dotat cu instalație de irigare prin picurare, dar și prin aspersiune. Se dorește automatizarea sistemului de aerisire a solariilor. Soluția constructivă pentru solarii, dar și pentru sera înmulțitor, unde se produc răsadurile, a fost realizată de firma NaanDanJian.
Se mai cultivă legume, pe o suprafață de 13.600 mp, în câmp. Toată producție de legume este ecologică, la care se adaugă si producția de căpșuni, de asemenea certificată ecologic.
”Exista deja infrastructura necesară pentru construcția altor 20 de solarii. S-a proiectat și realizat un rezervor de apă, tip lagună, cu o capacitate de 800 mc, necesar pentru irigarea culturilor din solarii și din câmp. De asemenea o suprafață de 2,2 hectare se află în perioada de conversie, fiind cultivată cu lucernă”, ne-a explicat reprezentatul fermei.
Investiția din județul Prahova s-a realizat și cu fonduri europene, în perioada 2017-2020. Valoarea proiectului a fost de 2,2 milioane de euro, cofinanțarea fiind de aproximativ 200.000 de euro. Cea mai mare parte a echipamentelor a fost achiziționată din fonduri proprii și din credite bancare.
Ce se cultivă la ferma Legume Ecologice
În solarii există două cicluri de producție. În anul 2021 s-au cultivat tomate, ardei gras, ardei kapia, castraveți și broccoli. În cultura de câmp au predominat speciile rădăcinoase, adică morcov, păstârnac, sfeclă roșie, dar s-a cultivat și ceapă, dovlecel și varză.
Compania Ecocert este organismul de certificare contractat la Legume Ecologice, ferma respectând integral tehnologia specifică culturii ecologice a legumelor și căpșunului.
Materialul semincer este integral certificat pentru cultura ecologică. În mare parte, semințele de legume sunt procurate din import. S-a achiziționat și material semincer autohton, colaborarea cu Stațiunea Legumicolă de la Buzău, fiind una reușită, mai ales pe partea de tomate, unde Legume Ecologice mizează pe Siriana, hibridul de succes omologat de cercetătorii buzoieni. Din păcate, posibilitățile de livrare ale stațiunii sunt limitate.
Prevenția pe primul loc în combaterea dăunătorilor
În ceea ce privește combaterea dăunătorilor din culturile legumicole certificate ecologic, aspectul esențial îl constituie prevenția.
”Combaterea dăunătorilor este extrem de dificilă în sistemul de agricultură certificat ecologic. Aspectul fundamental este prevenirea atacului, dacă vrem să obținem o producție apropiată de potențialul biologic al legumelor”, este de părere Mihai Poenaru, directorul administrativ al SC Rora Agri Trade SRL.
În momentul în care atacul dăunătorului se manifestă, s-a pierdut cultura, spune reprezentantul fermei. ”Așa s-a întâmplat anul trecut în cinci solarii cu castraveți. Am realizat scheme de tratament alternative care trebuie aprobate de organismul de certificare. De multe ori, însă, răspunsul organismului de certificare întârzie, ceea ce face extrem de dificil managementul protecției fitosanitare a culturilor”, afirmă Mihai Poenaru.
“În anul 2020, dar parțial și în anul 2021 am experimentat și am învățat din mers anumite aspecte ce țin de eficiența schemelor de fertilizare și de protecție a plantelor în sistemul certificat ecologic. Îmburuienarea reprezintă o mare problemă. Anul viitor, vom utiliza folii de mulcire la toate culturile de legume din câmp. De asemenea, vom avea în lista noastră de produse fitosanitare o gamă diversificată de substanțe autorizate de organismul de certificare, tocmai pentru a acționa imediat în cazul declanșării atacului de dăunători. Sigur, ar fi de preferat să nu existe niciun atac, dar pentru asta trebuie să realizăm o prevenție perfectă”, explică Mihai Poenaru.
Costuri mai mari pentru legumele bio
Costurile de producție sunt mai mari în agricultura ecologică. “Randamentul productiv, indiferent că îl raportăm la hectar sau la mp, reprezintă aproximativ 60% din cel înregistrat în agricultura convențională”, este de părere directorul administrativ al SC Rora Agri Trade SRL.
“În ceea ce privește valorificarea, cam 70% din producție se vinde la hipermarketuri. De asemenea, vindem legumele noastre la clienți care și-au dezvoltat propriile afaceri adaptate la condițiile din pandemie. Sunt așa-numitele magazine online de legume și fructe ecologice”, mai spune acesta.
În ceea ce privește subvenția alocată producției ecologice, Mihai Poenaru consideră că „aceasta este relativ redusă și pe viitor ar trebui să fie substanțial mai mare. Dar lucrurile, probabil, nu se vor rezolva prea curând.”
Legat de colaborarea pe care societatea o are cu diferite instituții publice, Poenaru a dat ca exemplu APIA. „Anul trecut, în primul an de activitate al societății, reprezentantul APIA a tăiat toate subvențiile pe motiv că societatea nu a respectat planul de înființare a culturilor. A fost o exagerare. Eu consider că APIA trebuie să ne sprijine, nu să ne pună bețe-n roate”.
Lucrători cu contract de muncă, nu zilieri
Referitor la forța de muncă, societatea a preferat să angajeze personal din zonă, cu contract de muncă pe durată determinată, decât să folosească zilieri. Pentru aproape tot personalul, s-au căutat soluții pentru a putea continua activitatea tot timpul anului. Compania realizează și servicii de condiționare și ambalare a producției provenită de la terți.
Pentru viitor, Mihai Poenaru își dorește o colaborare eficientă atât cu organismul de certificare, cât și cu instituțiile publice, punând accent pe o profesionalizare semnificativă a personalului.
Un magazin al fermei? Nu e momentul!
”Nu ne-am gândit să exportăm și nici nu cred că putem să facem acest lucru eficient. Este aproape imposibil să concurăm producătorii ecologici din Spania sau Italia. De asemenea, considerăm că nu este momentul oportun să deschidem un magazin propriu de desfacere a producției. Consumul de legume ecologice prezintă beneficii atât pentru consumatori dar și pentru mediul înconjurător. Alimentele ecologice au cu 50% mai multe vitamine, minerale și enzime. Segmentul de consumatori este poziționat în mediul urban, la o populație informată și cu resurse financiare peste medie. În mediul rural, un magazin cu legume ecologice ar fi un eșec. Puterea de cumpărare este extrem de redusă pentru populația rurală, in general”, a încheiat Mihai Poenaru.
Sursa bio.agrointel.ro